3 redenen waarom ik geen synthetisch garen meer wil gebruiken

ben-chobot-I7MKk8Ov9ho-unsplash

Ik heb heel lang gebruik gemaakt van synthetische garens. Ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren, tegenwoordig kunnen ze heerlijk zacht zijn. En synthetische garens zijn erg slijtvast. Ik heb er zelf veel producten mee gemaakt, tassen, scrunchies, maar ook knuffels en dekens. Maar nu wil ik eigenlijk geen synthetisch garen meer kopen. De overkappende reden daarvoor is eigenlijk dat het niet zo goed is voor het milieu. In deze blog beschrijf ik drie dingen die bij mij bijgedragen hebben tot dit besluit.

Plastic flesje wat tussen de takken en het zeewier ligt met water op de achtergrond

3x geen synthetisch garen meer

Er zijn drie redenen die voor mij de doorslag gaven in mijn beslissing om geen synthetisch garen meer te willen gebruiken. 

Reden 1: gevoelsreden

De eerste reden is vooral een gevoelsreden. Ik kan het namelijk niet rijmen dat ik steeds minder plastic probeer te gebruiken in mijn huishouden, maar het dan alsnog koop om producten mee te maken. Want de grondstof voor de meeste synthetische garens, vooral acryl, polyester en polyamide (inclusief nylon) is plastic. Plastic of kunststofkorrels zijn bewerkt met hitte of chemicaliën. Dat maakt het eindproduct misschien goed betaalbaar, mooi gekleurd en heerlijk zacht, maar nog altijd plastic. En dat heeft mij gevoelsmatig er toe gebracht om eigenlijk geen synthetisch garen meer te willen kopen.

Reden 2: productie proces

In het productie proces van synthetisch garen wordt veel gebruik gemaakt van zeer schadelijke chemicaliën. Deze zijn schadelijk voor mens en milieu. Gelukkig wordt tegenwoordig zoveel mogelijk daarvan wel weer terug gewonnen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het smeltspinproces worden er gelukkig minder of geen chemicaliën gebruikt. Maar daarbij is dan weer veel energie nodig om de grondstof te smelten. Bij het nat- of droogspin proces worden daarintegen wel veel chemicaliën gebruik. Deze chemicaliën worden gebruikt om de grondstof op te lossen en tot garen te spinnen. Sommige van deze chemicaliën komen dan in de natuur terecht, bijvoorbeeld via het afvalwater. Dit is natuurlijk enorm schadelijk voor mens, dier en milieu. Omdat goed voor de aarde zorgen belangrijk is voor mij wil ik hier een bewuste keuze in maken, door dit soort garens niet meer te gebruiken.

Reden 3: microvezels

Vervuild strand

De plastic soep wordt best vaak genoemd in de verschillende media inmiddels. Iedereen is denk ik wel bekend met de vervuiling van plastic en plastic microvezels in de oceanen. 

Daar wordt inmiddels ook steeds meer, vaker en uitgebreider onderzoek naar gedaan. Waar het nou precies vandaan komt. Rietjes en tandenborstels zijn wel vrij bekend, en ook de plastic zakken. Inmiddels is er door onderzoek aangetoond dat er zelfs microplastic in onze bloedbaan zit, zelfs bij pasgeboren baby’s! En dat de gemiddelde volwassene ongeveer een creditcard aan microplastics binnenkrijgt, per week! 🤯

Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar microvezels. Dus niet de microplastics maar vezels die uit je kleding en andere stoffen komen. Want er wordt steeds meer duidelijk dat er niet alleen sprake is van microplastics in het grondwater, afvalwater, rivieren en oceanen, maar ook microvezels.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Plymouth besteedde 12 maanden aan het analyseren van wat er gebeurde wanneer een aantal synthetische materialen gewassen worden in een gewone huishoudelijke wasmachine. Daarbij hebben ze verschillende temperaturen en verschillende wasmiddelen gebruikt. Vervolgens hebben ze de losgelaten microvezels bekeken. Ze ontdekten dat acryl verantwoordelijk was voor het vrijmaken van 730.000 kleine synthetische deeltjes per wasbeurt. Dat is vijf keer meer dan weefsels van de combinatie polyester-katoen en bijna 1,5 keer zoveel als alleen polyester. Ook ecoloog Mark Browne heeft langs de kust veel microvezels gevonden die overeenkomen met materiaalsoorten als nylon en acryl, wat veel in kleding gebruikt wordt.

En nu dan?

Nou, ik ben begonnen om mijn voorraad synthetische garens op te maken. Want om ze zomaar weg te gooien vind ik nou ook weer niet zo goed voor het milieu. Ik heb er zoveel mogelijk herbruikbare producten van gemaakt. En een deel heb ik doorverkocht of weggegeven aan andere haaksters die er weer herbruikbare en milieuvriendelijke producten mee gemaakt hebben.

Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar duurzame alternatieven. Ik ben daar zo van onder de indruk geraakt en zo tevreden over wat ik steeds maar weer tegenkom dat ik inmiddels alleen nog maar milieuvriendelijke garens gebruik!

En jij?

Als jij een bepaald product kiest, kies jij dan ook bewust voor een bepaald materiaal of juist niet? Welke redenen spelen er dan mee? Laat het me in een reactie weten

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter





Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

Betaalopties

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Keurmerk webwinkel

Het duurzame assortiment van Cora's Knit Knacks bevat onder andere Hoooked, Lankava en Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks