5 duurzame alternatieven voor katoen en synthetisch garen

23 juni 2020 | Materialen, Duurzaamheid | 0 Reacties

Het maken van duurzame keuzes is heel belangrijk voor mij. Daarom ben ik de laatste maanden op zoektocht geweest hoe ik milieuvriendelijkere keuzes kan maken in mijn garen keuzes. Daarbij ben ik er achter gekomen dat, katoen dus niet zo goed is voor het milieu. Synthetische garens ook niet. Daarom wil ik deze beide soorten garen eigenlijk nog zo min mogelijk gebruiken. Maar wat zijn dan wel duurzame alternatieven voor katoen en synthetisch garen? Ik ben op een zoektocht gegaan en heb vijf alternatieven gevonden.

Foto van een vrouw met verschillende duurzame garens in haar handen en armen, garen van bobbiny

Alternatief 1: bamboe

Ik zie bamboe echt als een tof alternatief voor katoen garen. Bamboe garens zijn, hoe kan het ook anders, gemaakt van bamboevezels. Dit geeft een lekker zachte draad. Het ademt goed en is een temperatuur regulerende vezel. Ook heeft het net als katoen een groot absorptie vermogen.

Teelt en bewerkingen

Bamboe groeit snel en heeft weinig water nodig. Bamboe kan tot wel één meter per dag kan groeien, en dat maakt het een duurzame vezel. Het neemt ook 35% meer CO2 op dan gewone bomen. Bamboe wordt zonder gebruik van pesticiden geteeld. Er zijn wel wat chemicaliën nodig om uiteindelijk een lekker zacht garen te krijgen. Sommige bamboe garens zijn gecombineerd met acryl om het minder snel te laten slijten. Of het is gecombineerd met katoen. 100% bamboegaren is vrij zeldzaam, maar bestaan wel. Een voorbeeld hiervan is Rosarios 4 Bio Bamboo.

Alternatief 2: eucalyptus

Eucalyptus garen kan als duurzaam alternatief voor katoen gebruikt worden. Het is een zachte vezel en 100% plantaardig. Eucalyptus vezels hebben net als katoen een groot absorptie vermogen. 

Duurzame eucalyptus vezels komen van eucalyptus bomen in duurzaam onderhouden Europese bossen. En daarnaast word het in een gesloten lus geproduceerd: alle gebruikte materialen worden ook hergebruikt.

Mijn ervaring

Ik heb zelf wel eens Hoooked Eucalyps gebruikt. Dit is een prachtig garen van 100% eucalyptus. Ik heb dit geprobeerd als alternatief voor katoen bij het maken van amigurumi en knuffels. En dat was zeker een succes! Het garen is zo lekker zacht en soepel dat de knuffel veel zachter is dan als deze van acryl of katoen gemaakt is. Als je meer wil weten over Hoooked Eucalyps dan kun je hier verder lezen.

Zes verschillende zomerse kleuren van eucalyptus garen

Alternatief 3: linnen

Hoooked somen garen in 5 verschillende kleuren

Linnen is gemaakt van vlas vezels. Van zichzelf is vlas heel ruw, dus meestal worden daar ook andere vezels zoals katoen bij gebruikt. Linnen ademt heel goed en neemt veel vocht op, dat maakt het een goed alternatief voor katoen.

Teelt en bewerkingen

De vlasplant groeit makkelijk en er is weinig kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Vergeleken met katoen zijn er aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen nodig. Ook is er minder mest nodig, want als er bij het telen van vlas teveel kunstmest gebruikt wordt, dan worden de vezels te lang en onbruikbaar. In Nederland produceren we ook linnen. Dit is vooral biologisch linnen. Daarbij is dan helemaal geen kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt. Linnen dat op deze manier geproduceerd en geteeld is heeft het EKO keurmerk.

Mijn ervaring

Zelf heb ik ervaring met Hoooked Somen. Een garen gemaakt van een mix van gerecycled katoen en biologisch geproduceerd linnen. Ik heb er een tas van gehaakt om het gewoon eens uit te proberen en het haakte echt super fijn weg. De steken definitie is mooi en de tas is heel stevig geworden omdat de draad heel stevig is. Ik heb inmiddels ook geschreven over de eigenschappen van Hoooked Somen specifiek en mijn ervaringen met dit garen.

Alternatief 4: gerecycled katoen

Gerecycled katoen is natuurlijk een heel duidelijk duurzaam alternatief voor katoen garen. Vooral omdat het dezelfde vezels is en dus dezelfde eigenschappen heeft. Alleen wordt het op een andere manier geproduceerd, dat maakt dit een duurzaam alternatief voor ‘gewoon’ katoen.

Gerecycled katoen garen wordt gemaakt van restmaterialen, bijvoorbeeld afval uit de kleding industrie. Over het algemeen is het ook niet 100% katoen, maar 90% gerecycled katoen en 10% gerecyclede andere vezels. Katoen afval wordt op kleur gesorteerd en opnieuw versnipperd, dan word dit tot een nieuwe kleur gesponnen. Veel fabrikanten van gerecycled katoen bleken en verven de garens daarbij niet meer, waardoor kleuren tussen batches kunnen verschillen (net als verschillende verfbaden bij gewone garens natuurlijk).

Bollen gerecycled katoen garen in verschillende kleuren op elkaar gestapeld

Steeds meer varianten

Er zijn verschillende varianten van dit garen, en een aantal merken waar ik mee bekend ben. Hoooked, Huisje van Katoen en Bobbiny gebruiken alle drie dit proces voor hun gerecycled katoen garens. Bobbiny verwerkt dit tot een gewoven garen wat een touw structuur heeft. Terwijl Hoooked en Huisje van Katoen het vooral gewoon draaien tot garen. Wel heb ik gemerkt dat dit garen vaak zijn draai wat minder goed houdt dan ‘normaal’ katoen garen.

Een ander vrij bekend garen is t-shirt garen. Dit is ook gemaakt van gerecycled katoen. Alleen wordt hierbij het katoen niet versnipperd, maar juist in strips geknipt en dan op een spoel gerold. Dit garen heeft een bijzondere structuur door de manier van produceren.

Mijn ervaring

Inmiddels heb ik een heel aantal van de gerecycled katoen garens van Hoooked in mijn winkel: Soft Cotton DK, Spesso Chunky Cotton en Eco Barbante. Van al deze garens is Soft Cotton DK bij verreweg mijn favoriet. Juist omdat het heerlijk zacht is en er 32 verschillende kleuren zijn. Hierdoor is dit een fijn alternatief voor ‘gewoon’ haakkatoen. Al is het wel wat dikker dan ‘gewoon’ haakkatoen. Over Soft Cotton DK heb ik ook al eens een blog geschreven met alle informatie die je maar zou willen.

Alternatief 5: Tencel, lyocell, SeaCell

Tencel, lyocell en SeaCell zijn alle drie goede duurzame alternatieven voor katoen en synthetisch garen. Met name een fijn alternatief voor acryl en polyester. Het is zo zacht als zijde en zo sterk als polyester. Het neemt goed vocht op en het kreukt niet snel. Wel is de draad erg glad en dat maakt het niet erg geschikt voor beginners. Trouwens, voordat ik mij in deze alternatieven ging verdiepen had ik nog nooit van Tencel, lyocell of SeaCell gehoord. Tencel is eigenlijk de merknaam van een natuurlijke vezel: Lyocell. 

Productie en bewerking lyocell/Tencel

Lyocell wordt gemaakt van cellulose uit houtsnippers van voornamelijk beuk- en eucalyptusbomen. Deze bomen groeien in speciale bossen die duurzaam beheerd worden. Hierdoor heeft deze vezel het FSC-keurmerk. Tencel/lyocell is een kunstmatige vezel. Eigenlijk is dit dus ook een synthetische vezel. Maar deze verschilt van acryl, polyester en polyamide doordat het proces duurzaam is opgezet.

De chemische stoffen die gebruikt worden worden voor 99,6% hergebruikt. En het afvalwater wat vrij komt is ook geheel onschadelijk, in tegenstelling tot het afvalwater wat bij de productie van acryl, polyester en polyamide vrij komt. Het is wel nodig dat Tencel gebleekt is voordat het geverfd kan worden. Maar daarvoor heeft de producent een uniek chloorvrij bleekproces ontwikkeld. Door al deze maatregelen wordt Tencel dus onder zeer strenge milieuvoorwaarden geproduceerd. Dat maakt het een duurzaam alternatief voor de traditionele synthetische garens.

Productie en bewerking SeaCell

SeaCell is eigenlijk hetzelfde als Lyocell, alleen worden er vezels van zeewier gebruikt die gecombineerd worden met cellulose uit duurzaam beheerde bossen. Het materiaal is hernieuwbaar, 100% biologisch afbreekbaar en volledig plantaardig. SeaCell stof en garen is zacht en comfortabel. Garen met SeaCell erin krijgen alle eigenschappen van zeewier mee. Zeewier heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan zelfs gezondheidsbevorderende mineralen en vitamines overbrengen op de huid.

Wellicht is dit effect wel minderd wanneer SeaCell in garens verwerkt is. Omdat het vaak samengevoegd is met andere vezels. Zoals bijvoorbeeld in de Hoooked Atlantica en Rosarios 4 Atlântico garens. Ook lyocell garens worden vaak vermengd met garen omdat het produceren van lyocell een kostbaar proces is.

Overigen

Deze vijf duurzame alternatieven zijn slechts de vijf meest bekende alternatieven voor katoen en synthetische garens. Er zijn zo veel meer alternatieve vezels. Zoals hennep of jute. Beiden van deze zijn ook heel duurzaam om te telen, maar ik kon hier weinig informatie over vinden en er zijn ook niet veel garens van deze vezels. Heb jij andere duurzame alternatieven voor katoen of synthetische garens gevonden die ik hier nog niet benoemd heb? Of juist een bijzondere vezel waar je nu graag mee werkt? Laat het me weten in een reactie!

Shop de producten uit deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *