ALLES wat je over Soft Cotton DK wilt weten!

Bollen gerecycled katoen garen in verschillende kleuren op elkaar gestapeld

Hoooked Soft Cotton DK garen is geweldig! Het is duurzaam. Het haakt fijn. Het is heerlijk zacht en je kunt er ook nog eens van alles mee. Het is één van mijn favoriete garens. Laat mij je vertellen waarom dit ook één van jouw favoriete garens wordt!

Vrouw met een gele jas die een bol garen en een haaknaald voor zich uitgestrekt vast houdt

Kijk mee!

In deze video vertel ik je alles wat je verder ook in deze blog kunt lezen. Vind je het fijn om er naar te luisteren in plaats van te lezen, bekijk dan de video! Oh, en schrik niet, het is de opname van mijn allereerste live video ooit, dus ik had wat technische problemen. Maar wat ik vertel is er niet minder waar om!

Milieuvriendelijk geproduceerd

Het eerste waarom dit garen mijn favoriet is, is omdat dit een super duurzaam garen is. Het wordt gemaakt van reststoffen uit de kledingindustrie. Die worden versnipperd en vervolgens tot een garen gemaakt. De stoffen worden hierbij niet gebleekt of opnieuw geverfd. Wat een bijzonder proces!

Omdat het niet gebleekt of opnieuw geverfd wordt zijn de kleuren niet altijd hetzelfde. De kleuren van verschillende partijen zit soms net een tintje verschil in. Door oranje zit bijvoorbeeld een heel klein beetje meer geel de ene keer ten opzichte van de andere keer. Hoooked zorgt er wel voor dat het dicht bij elkaar in de buurt is, maar als je een (groot) project maakt en daarna met een andere partij verder moet haken dan kan er wel eens een tintje verschil in zitten.

Bij het maken van dit garen word dus zo min mogelijk water en geen chemicaliën gebruikt. Dus niet alleen worden stoffen die anders vernietigd zouden worden een tweede leven gegeven, maar ook het milieu wordt niet verder belast bij het maken van dit gerecyclede katoen garen.

Mooie steken definitie

Soft Cotton DK heeft zo een mooie stekendefinitie! Ik vind het echt prachtig! De steken komen heel duidelijk uit, heel gelijkmatig en heel netjes. Ze zijn allemaal prachtig te herkennen en dat zorgt gewoon voor een prachtig eindproject.

Je kunt dit op de foto hiernaast ook goed zien, zelfs met de kleurwissels zijn de steken prachtig te herkennen wat voor dat mooie gehaakte uiterlijk zorgt.

Maar dat is niet alleen zo als je in ronde toeren haakt zoals hier bij deze knuffel, maar ook als je in rechte toeren werkt voor bijvoorbeeld kleding of dekens. Zelfs lange steken zoals stokjes en dubbele stokjes komen prachtig uit met dit garen!

Super zacht en veelzijdig

Net noemde ik het al even, knuffels, kleding en dekens. Dit garen is werkelijk overal geschikt voor. Het is super zacht, maar pluist niet. Je kunt dit garen dus gebruiken voor mooie baby kleding en accessoires, maar ook voor knuffels, amigurumi, dekens, zomer kleding, en ga zo maar door. Zelf vind ik dit een HEERLIJK garen voor knuffels en amigurumi, maar ook voor haar accessoires, juist omdat het zo lekker zacht is.

Over dat zacht zijn gesproken. Ik verwachtte zelf dat dit garen best wel ruw zou zijn, omdat het van gerecycled katoen gemaakt is en dat vaak niet het imago heeft dat het lekker zacht is. Maar dat is dit dus wel. Het liefste zou ik het je even laten voelen door de pc heen, maar dat kan natuurlijk niet 😅

Dus wil je het zelf voelen? Bestel gewoon een bolletje, want om de prijs hoef je het ook niet te laten!

Knuffel in de vorm van een vrolijke bij, gehaakt

Vergelijking met ‘gewoon’ haak katoen

Als je dit garen niet kent dan ken je vast wel het ‘gewone’ haak katoen. Bijvoorbeeld Yarn & Colors Must Have of Scheepjes Catona of SMC Catania. Maak je niet druk, ik ga niet vertellen dat deze garens niet goed zijn, maar als je Hoooked Soft Cotton DK niet kent dan is het wel een mooie manier om de eigenschappen te vergelijken.

Minder glans

De bovengenoemde garens, Y&C Must Have, Scheepjes Catona en SMC Catania zijn allemaal voorbeelden van gemerceriseerde garens. Deze garens hebben een speciale, chemische behandeling gehad. Ze zijn behandeld met natriumhydroxide. Hierdoor veranderd de vezel structuur en krijgt het een mooie glans, neemt het de verf beter op en wordt het garen sterker. Maar zoals ik net al zei, Soft Cotton DK wordt gemaakt zonder opnieuw te bleken en verven en zonder extra chemicaliën te gebruiken. Het is dus geen gemerceriseerd garen.

Dit zorgt er voor dat het een mat garen is. Gemerceriseerd garen heeft een glans, en zorgt voor een glansende steek, wat ook heel erg mooi kan zijn voor je eindproduct. Soft Cotton DK heeft dat dus niet. Ik vind wel dat het daardoor zachter is, gemerceriseerde garens vind ik wat harder van structuur in bijvoorbeeld amigurumi’s.

Vijf verschillende kleuren garen op elkaar gestapeld

Dikkere draad

Soft Cotton DK heeft een dikkere draad dan de meeste gemerceriseerde haakkatoen. Bijvoorbeeld: met Yarn & Colors Must Have haak ik amigurumi met haaknaald 2,5 mm terwijl ik deze met Hoooked Soft Cotton DK met haaknaald 4 mm haak.

Dit is iets waar je van moet houden. En ik hou er van, het zorgt er voor dat een project wat sneller wat groter is en ik hou wel van een wat groffere structuur voor het eindproduct van een knuffel. Maar als je grote knuffels gaat maken dan wordt het met dit garen dus ook nog groter. Dus het is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden.

Splijt sneller

Het laatste belangrijke verschil met ‘gewoon’ gemercericeerd haak katoen is dat Soft Cotton DK minder twist heeft. Het bestaat uit 12 dunnere draadjes die minder strak in elkaar gedraaid zijn dan het meeste gewone haak katoen. Hierdoor splijt het garen wat sneller. In het begin vergt dit wat meer aandacht, maar naar mate je meer met dit garen haakt heb je er wel wat minder last van.

Het komt ook wel eens voor dat 1 van de draadjes geknapt is, dit komt omdat dit katoen iets minder sterk is omdat het niet met natriumhydroxide behandeld is. Er zitten echter nog 11 draadjes en die zijn vaak stevig genoeg dat je gewoon door kunt haken. Eventuele loshangende draadjes kun je afknippen nadat je haakwerk af is, zonder dat dit de kracht en stevigheid van je eind product beïnvloed. Ik heb dit trouwens nog maar een paar keer meegemaakt en ik heb al heel veel bollen Soft Cotton DK verslonden inmiddels!

Afsluiting

Als je dit garen wilt vergelijken met een garen wat wel al meer gebruikt wordt dan is Yarn en Colors Epic een goede vergelijking. Dit is ook een wat dikker en mat garen. Wat ook minder twist heeft dan gemercericeerd katoen.

Shop de producten uit deze blog

Als je na het lezen van deze blog enthousiast geworden bent om Soft Cotton DK eens zelf uit te proberen. Inmiddels heb ik meer dan 20 kleuren in mijn assortiment, dus neem gewoon eens een kijkje!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks