Alles wat je over stekenmarkeerders wil en moet weten!

Coras+knitknacks_ingridvreijsen-0747-1920w.jpg

Stekenmarkeerders. Ik hou er echt van, maar wat is een stekenmarkeerder nou eigenlijk? Waar gebruik je ze voor en waarom zou je een mooie stekenmarkeerder gebruiken? Je kunt immers ook gewoon een contrast draadje gebruiken. In deze blog ga ik het je helemaal uitleggen, dus lees snel verder!

Stekenmarkeerder in gebruik bij het haken

Stekenmarkeerders zorgen er voor dat je weet waar je bent

Waar een stekenmarkeerder eigenlijk voor zorgt is dat jij nog weet waar je bent in je haak of brei werk. Je kan ze inderdaad voor haken en breien gebruiken en voor de beide handwerktechnieken zijn er ook verschillende.

De stekenmarkeerders voor breien zijn vaak dicht, ze hebben een lusje of oogje, terwijl die voor haakwerk een slotje hebben. Door dat slotje kan de stekenmarkeerder in een steek gehangen worden. De stekenmarkeerders voor breien hang je op de naald en schuif je van de ene naar de andere naald wanneer je ze tegen komt.

Als je rond haakt kan je ook een draadje in een contrastkleur gebruiken om bij te houden waar het einde van je toer is. 

Verschillende stekenmarkeerders voor haken en breien in verschillende maten

Op de foto staan vier verschillende stekenmarkeerders die ik heb. De meest linkse zijn beiden met een slotje en kun je gebruiken voor haken en de twee rechtse zijn voor breien.

Je gebruikt stekenmarkeerders dus om iets aan te geven in je haak of breiwerk. Bijvoorbeeld een patroonherhaling bij het breien. Of het begin/einde van je toer als je rond haakt. Afhankelijk van wat je patroon aangeeft heb je mogelijk ook meerdere stekenmarkeerders nodig.

Niet alleen voor haken, ook voor breien

Zoals bijvoorbeeld in dit patroon. Hier wordt een omslagdoek gebreid met een steeds herhalend patroon wat steeds breder wordt. Dus het patroon wordt steeds vaker gebreid. 

Hier gebruik ik de stekenmarkeerders dus om bij te houden hoe veel keer het patroon gebreid moet worden en waar in de hele rij ik ben. Daarom maak ik hier ook gebruik van meerdere stekenmarkeerders. Anders wordt het een enorm tellen en controleren of je nog wel goed bezig bent.

In een ander patroon, voor een trui gebruik ik zelfs meerdere stekenmarkeerders die er ook anders uit zien. Want daar zit een kantpatroon in, en het wordt rond gebreid. Dus geef ik met één soort stekenmarkeerder aan waar het begin en einde van de toer is, en met een andere soort stekenmarkeerder laat ik het tel en kantpatroon terug komen.

Breiwerk met stekenmarkeerders eraan

Stekenmarkeerders zijn ook progress keepers

Sommige mensen gebruiken stekenmarkeerders ook om aan te geven hoeveel ze in een bepaalde periode (dag of week) gedaan hebben. Dan wordt een stekenmarkeerder dus als “progress keeper” gebruikt. Daarbij wordt een stekenmarkeerder met een slotje in een haak of breiwerk gehangen. Alles wat je erna gehaakt of gebreid hebt is dus ‘nieuw’.

Het op deze manier gebruiken van een stekenmarkeerder kan heel fijn zijn. Vooral bij eentonige of grote projecten, zoals bijvoorbeeld omslagdoeken, sokken, truien, dekens. Zelf gebruik ik een progress keeper bij één van de gebreide omslagdoeken waar ik mee bezig ben.

Het mag er allemaal ook best leuk uit zien toch?

Als je ook gewoon een draadje kunt gebruiken waarom zou je dan een mooie stekenmarkeerder gebruiken? Tja, waarom eigenlijk? Nou, omdat je het waard bent!

Je hobby is het waard om gebruik te maken van mooie, herbruikbare tools en hulpmiddelen van goede kwaliteit. Iets wat eigenlijk zo simpel is als een stekenmarkeerder, is tegelijkertijd ook heel belangrijk, zeker bij het haken in het rond! Want het is DE manier om te weten wanneer je rond bent, wanneer je nieuwe toer begint. En hoeveel leuker is het als dat er dan ook nog eens een beetje leuk uit ziet.

Daar moet ik dan wel eerlijk bij zeggen dat ik zoals een vriendin het noemt, last heb van ‘magpie brain’. Met andere woorden, ik hou van mooie dingen. Ik vind het leuk om door middel van mijn stekenmarkeerders mijn haak- of breiwerk er mooier uit te laten zien, al is het maar tijdelijk.

Glazen potje gevuld met stekenmarkeerders

Ik heb ook hele mooie stekenmarkeerders met een mooie boodschap of wens erop zoals “be kind”, “be inspired”, “enjoy the little things”. Deze gebruik ik vaak als ik werk aan een project wat een cadeau voor iemand die mij dierbaar is. Met het verplaatsen van de stekenmarkeerder lees ik het elke keer weer en geef ik zo de energie en boodschap van die stekenmarkeerder mee in het haak/brei project.

Shop prachtige stekenmarkeerders van mij en andere ondernemers

Nou, nu weet je waarom stekenmarkeerders belangrijk zijn, EN waarom ik van mooie stekenmarkeerders hou. Je snapt natuurlijk dat de volgende logische stap is om zelf ook stekenmarkeerders aan te bieden. Waarom het absoluut bij mij past om ze mee te sturen met de Happy Me Box.

Naast de stekenmarkeerder in de Happy Me Box staan er inmiddels ook heel wat handgemaakte stekenmarkeerders in m’n winkel. Het overgrote deel is door mij zelf met de hand gemaakt en in elkaar gezet, maar er komen ook steeds meer stekenmarkeerders bij die door anderen gemaakt zijn. Die ik ingekocht heb of van makers met wie ik een samenwerking heb. Hierdoor hebben zij er wat aan en ik ook. En, wat daarbij natuurlijk ook echt super leuk is dat ik hen een podium kan bieden door het in mijn winkel aan te bieden!

Wil jij ook met een mooie stekenmarkeerder aan de slag voor je volgende project? Shop alle stekenmarkeerders door op de foto hieronder te klikken.

Stekenmarkeerder in goudkleurige maan vorm aan blauw haakwerk
Stekenmarkeerders shoppen

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer over haakmaterialen of haaksteken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of bekijk de online training!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks