De 5 levenslessen die ik van haken geleerd heb

big batch-8

Deze blog past eigenlijk perfect bij de rubriek “Het haakverhaal”. Waar ik daar normaal gesproken een andere haakster aan het woord laat, pak ik die nu zelf nog eens een keertje. Want ook ik ben ooit begonnen met haken met reden en heb hier veel aan gehad. Dus in deze blog het haakverhaal van mij, Cora. Daarbij kijk ik naar de levenslessen die ik van haken geleerd heb.

Gehaakte monstera plant om je huis mee te versieren

Haken heeft mij levenslessen geleerd

Ik heb door de jaren heen echt prachtige levenslessen geleerd door het haken. Vorige week had ik een twee gesprekken, beiden met een klant die me deden realiseren hoeveel ik eigenlijk van haken geleerd heb. Welke eigenlijk, gigantische, levenslessen ik hier uit gehaald heb.

Perfectionisme loslaten

Een van de eerste dingen die ik leerde was dat ik m’n perfectionisme los mocht laten. Wat zeg ik? Mocht? Zeg maar gerust, moest! Want wat ik online zag, ja zo kon ik het zelf niet meteen. En niet alleen dat, de eerste maaksels waren echt misbakken! Zagen er totaal niet uit zoals op de foto’s die bij het patroon stond…

Zo heb ik ooit een kleine panda gemaakt die er meer uit zag als een worstje… Inmiddels weet ik dat dat komt omdat het patroon niet duidelijk genoeg geschreven was en ik het niet goed genoeg begreep wat er stond. Maar man, wat heb ik een gevecht gehad met dat perfectionistische stemmetje in m’n hoofd dat vond dat ik het allemaal niet goed deed!

Houten bord met de tekst niet perfect is ook goed

Fouten maken mag

Erg gerelateerd aan mijn perfectionisme loslaten leerde ik ook dat ik fouten moest maken. Voor ik begon met haken heb ik mijzelf leren breien. Als je daarmee een foutje maakte, dan was het lastig om terug te gaan. Met uithalen moet je heel voorzichtig zijn want anders is je hele werk weer kwijt en moet je opnieuw beginnen.

Met haken is dat gelukkig niet zo. Je hebt veel meer controle over wat je uithaalt en tot waar. Wel per toer of rij natuurlijk, maar je kunt veel beter kiezen tot waar je uit haalt. Ik heb deze realisatie nodig gehad om verder te kunnen. Want ik kon nu foutjes maken zonder dat ik meteen helemaal opnieuw moest beginnen.

Ik leerde hoe ik kon herkennen als ik bepaalde dingen deed. En daar heb ik nu nog profijt van. Want ik kan heel goed steken herkennen. Dus als ik een foto van iemands haakwerk krijg met de vraag waarom het niet goed gaat kan ik (als de foto duidelijk genoeg is) 9 van de 10 keer heel goed aanwijzen waar het fout gegaan is. Maar niet alleen dat, ook vertellen hoe ze het kunnen corrigeren. Juist omdat ik zelf al die fouten al eens gemaakt heb, en opgelost.

Dus eigenlijk is het niet eens, fouten maken mag, maar fouten maken is nodig. Dit is nodig voor je leerproces. En nu betrek ik dat op het haken, maar dat is natuurlijk met alles zo. Als je als kind leert fietsen, dan val je eerst en sta je weer op en probeer je het nog een keer.

Dus lieverd, loop jij hier op vast met haken: probeer het nog een keer. Het hoeft niet perfect of goed te zijn.

Oefening baart kunst en de aanhouder wint

Meteen hieraansluitend loop ik al weer door naar de volgende grote levensles: oefen! De uitspraken “oefening baart kunst” en “de aanhouder wint” zijn zeer zeker van toepassing op haken.

Niemand kan alles, of zelfs iets, in één keer. Je zult fouten moeten maken en moeten oefenen om verder te komen. En bij haken is dit heel zeker zo. Ik zeg tegen mijn klanten ook altijd dat ze gewoon lekker moeten oefenen, dan wordt het vanzelf beter. Het hoeft er niet uit te zien zoals bij mij, want ik heb nou eenmaal al jaren ervaring! Als je net begint moet je vooral niet van jezelf verwachten dat het er uit ziet als bij mij op de foto’s. Want ik heb al jaren oefening in mijn vingers zitten.

En als je het dan lekker blijft volhouden. Door blijft gaan dan ga je er vanzelf de lol van inzien en van genieten. Hier kom ik zo nog even op terug waarom dat een belangrijke levensles is. Maar als je lekker doorgaat en oefent zul je zien dat het steeds makkelijker gaat. Dat het je minder moeite kost, dat je minder na hoeft te denken bij wat je doet en dat het steeds netter en mooier wordt.

Dat oefenen en fouten maken, ja dat doe ik nu nog steeds… Heb je die monstera plant gezien die bovenaan deze blog stond? Die heb ik recent gemaakt en heeft flink wat moeite gekost. Ik heb echt wel 5 verschillende manieren geprobeerd om de bladeren te maken voor ik er één gevonden had die was zoals ik het wilde. Dus ja, nu na 9 jaar (ten tijden van dit schrijven) gaat het bij mij ook nog steeds niet in één keer goed!

Vrouw die een stukje gehaakte stof vast heeft in haar hand
Dit was een van de probeersels voor de monstera

Anders is uniek… en mooi!

Deze vierde van de levenslessen die ik van haken geleerd heb is een hele belangrijke voor mij. Zoals je misschien weet kom ik uit de zorg. Daar moet alles volgens het protocol gebeuren, netjes en vooral niet afwijkend. Dit is ook heel sterk aanwezig in de samenleving: alles moet hetzelfde en perfect zijn. Kijk maar eens naar de groenten in de supermarkt, alles is dezelfde kleur, maat en vorm. Vooral geen buitenbeentjes.

Toen ik net begon met het haken op bestelling. En ik ook meerdere versies van één product ging maken, bijvoorbeeld konijn Sem. Ging ik me ineens druk maken over of het product wel zo was zoals ik op de foto liet zien. Want tja, dat heeft de klant gezien, daar hebben ze voor betaald toch?

Tot ineens het kwartje viel: het is goed, ook als het hoofd niet helemaal recht aan het lijf genaaid zit. Want het is handgemaakt. Het is uniek. En elk product daarin mag best iets anders zijn. De foto mag als richtlijn gebruikt worden, zonder dat het er exact op hoeft te lijken.

Uiteindelijk heb ik dit met mijn eigen twee handen gemaakt. Met garen en een haaknaald, meer niet! En deze levensles kwam pas echt binnen toen ik mij ging realiseren dat er heel veel mensen zijn die dit niet kunnen. Dus handgemaakt mag uniek zijn, mag anders zijn en daarin hoeven dezelfde producten geen exacte kopie van elkaar te zijn.

Ontspan en geniet!

Net noemde ik het al even. Als je het eenmaal onder de knie hebt zul je merken dat je enorm van haken gaat genieten. Zelfs nu ik mijn bedrijf compleet rondom haken heb is het nog wat ik zeg als ik de vraag krijg wat ik doe om te ontspannen: haken. Want het is heerlijk om met je eigen twee handen iets te maken waar je van kunt genieten of wat je kunt gebruiken. Of dat nou een gehaakte plant of een schattige knuffel voor je kleinkind of een leuke trui voor jezelf is.

En als je er van gaat genieten dan gaat het ook makkelijker. Dan ontspant je houding en gaat het haken zelf je steeds makkelijker af. Hierdoor krijg je er steeds meer lol in en ga je er steeds meer van genieten. Voor je het weet heb je mooiste creaties en deel je ze aan iedereen uit! 😉

Welke levenslessen herken jij?

Nu ben ik benieuwd, als jij al kan haken wil je me dan laten weten welke van deze levenslessen je herkent? Of is er misschien nog een andere les die jij geleerd hebt die ik hier nog niet in opgenomen heb? Wil je het met me delen via een reactie onder deze blog?

Als je nog niet haakt dan wil ik je van harte uitnodigen om dit eens te gaan proberen. Dit kan heel laag drempelig, via één van mijn online workshops of een van de beginnerspakketten. Kijk er maar eens naar via de onderstaande knoppen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

Betaalopties

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks