Duurzame garens zijn duur!

Vijf kleuren gerecycled katoen garen op een witte ondergrond

“Als ik garen van de Zeeman gebruik dan blijft m’n hobby tenminste betaalbaar” Tja, dat zou je wel denken he? Deze opmerking en dat duurzaam garen vast heel duur is zie ik vaak langs komen of ze worden aan mij gemeld. In dat laatste geval krab ik altijd even op m’n achterhoofd want ik snap nooit zo goed wat ik er mee moet. Ook overstappen op het garen van de Zeeman of een andere prijzenstunter? 

Oké, als jij echt blij wordt van het garen van de Zeeman, Action of welke andere prijzenstunter, geniet daar dan van! Ik zal je niks ontnemen of toewensen. Maar wees even eerlijk met jezelf als je dit nu zit te lezen, dan wil je waarschijnlijk stiekem toch anders. Dus lees even lekker verder en wordt verrast dat het allemaal wel mee valt!

Veel verschilllende garens

Er zijn heel wat verschillende garens op de markt. Van de eigen merken van de prijzenstunters tot prachtige handgesponnen, handgeverfde wollen garens tot duurzame garens. En voor iedereen is wat anders belangrijk, voor de één is het kostenaspect het belangrijkste, voor de ander de kwaliteit, weer een ander wil alleen maar met natuurlijke garens werken of misschien zelfs wel alleen maar duurzame garens. Want dat ook onze hobby invloed heeft op de aarde, milieu en vervuiling wordt steeds meer duidelijk.

Omdat er zo veel verschillende soorten garens beschikbaar zijn kan ik ook geen directe vergelijking doen. Maar wel iets wat in de buurt komt. Ik heb in totaal vier garens uitgekozen. Natuurlijk het garen waar ik op dit moment echt fan van ben: Hoooked Soft Cotton DK, verder heb ik Zeeman Natura, Zeeman Ella en Xenos katoen garen gekozen. Ik heb voor deze vier garens gekozen omdat ze het dichts bij elkaar in de buurt zijn.

Gerecycled katoen garen

Ik begin even met de gerecyclede garens. Dat zijn Hoooked Soft Cotton DK en Zeeman Natura. Dit zijn allebei garens gemaakt van gerecycled katoen. Naast dat ik wil laten zien dat het garen wat in mijn assortiment zit  (Hoooked Soft Cotton DK) helemaal niet zo absurd duur is vind ik het leuk om het verschil tussen deze twee merken te laten zien. Dat duurzaam garen eigenlijk veel toegankelijker is dan je misschien dacht.

Hoooked Soft Cotton DK

Ik ben echt fan van dit garen! Het is heerlijk zacht en betaalbaar en tegelijkertijd toch ook duurzaam! Maar dat laat ik nu allemaal even ter zijde, het gaat nu even om wat je praktisch krijgt.

Soft Cotton DK is verkrijgbaar in bolletjes van 50 gram en per 50 gram krijg je 85 meter looplengte. Per bolletje betaal je €1,25 en dit garen is in 32 mooie kleuren beschikbaar. Qua haaknaald wordt 4-6 mm geadviseerd.

Zeeman Natura

Zeeman Natura is ook garen gemaakt van gerecycled katoen. Zeeman is van alle prijzenstunters waar ik gezocht heb (Xenos, Wibra, Action en Zeeman) de enige die een gerecycled katoen garen in het assoritment heeft, dus wat dat betreft krijgen ze hier van mij al bonus punten!

Zeeman Natura is beschikbaar in 7 kleuren, helaas wel allemaal gesponnen met een witte draad er door heen. De bollen kosten €1,99 per 100 gram. De bollen hebben ongeveer 150 meter looplengte. Voor dit garen wordt haaknaald 4-5 mm geadviseerd.

Vergelijking

Om te vergelijken kijk ik naar een paar dingen: prijs, gewicht, looplengte en kleuren, want uiteindelijk wil je garen in de kleuren die je zoekt en mooi vindt en wil je natuurlijk gewoon waar voor je geld.

Prijs, gewicht en looplengte

Soft Cotton DK is verkrijgbaar in bolletjes van 50 gram, Natura in bolletjes van 100 gram. Dat betekend dat we dus even moeten omrekenen. Om het makkelijk te maken kies ik er voor om uit te gaan van bolletjes van 50 gram.

Soft Cotton DK kost €1,25 per 50 gram, Natura €1,00 per 50 gram.

Soft Cotton DK heeft een looplengte van 85 meter per 50 gram, Natura 75 meter per 50 gram.

Je betaald dus iets meer voor Soft Cotton DK maar dan heb je ook iets meer meters. De dikte van dit garen zal ongeveer gelijk zijn.

Kleuren

Hier wint Soft Cotton DK het voor mij echt hoor. Het is beschikbaar in 32 kleuren, Natura maar in 7 kleuren. Kleuren waar ik dan ook nog eens niet zo warm van loop, EN met een witte draad er door heen gesponnen. Dat maakt het in mijn ogen al minder geschikt garen voor bijvoorbeeld amigurumi.

Niet gerecycled katoen garen

Ik heb zojuist twee duurzame garens vergeleken omdat die het dichtste bij elkaar kwamen. Maar ik wil ook nog even kijken naar niet gerecycled katoen van verschillende prijsstunters. Deze winkels hebben vaak het imago dat ze goedkoper zijn en ‘gewoon’ haakkatoen dat het goedkoper is dan duurzaam materiaal, maar klopt dat wel?

Zeeman Ella

Zeeman Ella is ‘gewoon’ haak katoen van de Zeeman. Ik blijf even bij de katoenen garens, omdat dat natuurlijk het dichtste bij het duurzame, gerecyclede garen wat ik graag gebruik komt. Ella kost € 2,99 per bolletje van 100 gram en dan heb je ongeveer 250 meter garen. Voor dit garen wordt haaknaald 2-2,5 mm geadviseerd. Ik kan op de website van Zeeman maar 1 kleur Ella vinden. Ella is een gemerceriseerd katoen en heeft het OEKO-TEX keurmerk.

Xenos katoen garen

Dan zal ik ook nog even naar een andere winkel kijken. Ik had graag Action erbij genomen, maar ik kon bij hun geen katoen garen vinden. Bij Xenos wel. Zij hebben Xenos eigen merk katoen garen. Je krijgt een bolletje van 50 gram voor € 1,99. Dan heb je 125 meter garen. Voor dit garen wordt op de website van Xenos haaknaald 2,5 mm geadviseerd. Xenos katoen garen is in 8 kleuren beschikbaar.

Vergelijking

Zowel Zeeman Ella als Xenos katoen garen zijn dus een aanzienlijk dunner garen dan zowel Zeeman Natura als Hoooked Cotton Soft DK, dus wat moeilijker te vergelijken. Maar als je kijkt naar het gewicht dan ben je met het gewone haakkatoen dus eigenlijk nog duurder uit dan zowel Zeeman Natura (€ 1,99 per 100 gram) EN Hoooked Soft Cotton DK (€ 2,50 voor 100 gram).

Nu moet ik daar natuurlijk wel bij noemen dat je met zowel Zeeman Ella als Xenos katoen garen aanzienlijk meer meters krijgt omdat het een dunner garen is.

Xenos katoen garen is ook, net als Zeeman Ella garen ‘gewone’ dikte haak katoen. Een bolletje voor 2 euro klinkt niet gek toch? Maar als je dit verder vergelijkt met Zeeman Ella dan zie je dat de bol de helft aan gewicht en looplengte heeft. Dus als je dat omrekent dan betaal je dus bijna 4 euro per 100 gram Xenos katoen!

Conclusie

Zeeman Natura is ietsje goedkoper dan Hoooked Soft Cotton DK, daarnaast is er in ongeveer elke stad wel een Zeeman te vinden, dus als jij graag gerecycled katoen uit wil proberen op een makkelijke en toegankelijke manier, probeer de Zeeman Natura dan eens uit. Ben je wel overtuigd en wil je gewoon met mooie kleuren aan de slag, dan is de ietsje duurdere Hoooked Soft Cotton DK een goeie instap voor jou!

Met €1,50 (Zeeman Ella) of €2,- (Xenos katoen garen) per 50 gram garen is dit dus niet perse goedkoper dan het gerecyclede katoen garen wat ik in mijn winkel verkoop voor €1,25 per 50 gram. Je krijgt wel meer meters omdat het dunner garen is, maarja dat betekend ook wel weer dat je meer meters nodig hebt om hetzelfde oppervlakte te haken. Het is dus wel een stukje persoonlijke voorkeur of je liever met dikker of dunner garen werkt.

Duurzaam garen is dus niet per definitie duurder dan niet duurzaam garen. En garen van de prijzenstunters is niet per definitie goedkoper!

Enthousiast geworden om eens met duurzaam, gerecycled garen aan de slag te gaan? Neem dan een kijkje bij de garens in mijn winkel!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een kortingsbon van maar liefst 15% korting en een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een kortingsbon in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2020 - 2023 Coras Knit Knacks