Leren haken moeilijk? Echt niet! Stap voor stap leer ik je de leukste steken en technieken waarmee jij dan weer de mooiste creaties kunt maken. Na de blogs over de losse, vaste, halve vaste, het halve stokje, het stokje, de magische ring en het dubbele stokje is het nu tijd voor de volgende steek: het driedubbele stokje. Een driedubbel stokje haken is ook echt niet moeilijk! In deze blog leer ik je hoe je deze steek moet haken. Natuurlijk vind je zoals bij alle tutorials voor steken en technieken aan het einde van deze blog een duidelijke video.
Een van de basis steken, maar niet vaak gebruikt
Nu je hebt geleerd hoe je een losse steek, een lossenketting, een halve vaste steek, een vaste steek, een half stokje, een stokje, een dubbel stokje en een magische ring kunt haken, is het tijd voor een nieuwe steek: het driedubbele stokje. Dit zijn geen drie dubbele stokjes bij elkaar, maar is een steek die nog hoger is dan het dubbele stokje. Je maakt hierbij nog een extra omslag waardoor de steek nog hoger wordt. Hierdoor komt deze steek ook minder vaak voor dan het stokje of het dubbele stokje. Dit dus wel een van de basis steken, maar komt minder vaak voor dan de voorgenoemde steken.
Eigenlijk is deze steek maar één omslag meer dan een dubbel stokje. Omdat het drie dubbele stokje een hoge steek is kom je deze steek vooral in dekens, kleding en granny squares tegen. Deze steek is totaal niet geschikt voor knuffels. Wel kom je deze steek ook tegen bij mozaïek, reliëf en textuur haken. Hierbij wordt de steek dan om lagere toeren gehaakt bijvoorbeeld.
Afkortingen voor een driedubbel stokje
In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Vooral wanneer je vanaf Engelstalige patronen werkt, want er zit een verschil tussen Brits en Amerikaans Engelse patronen.
Nederlands: driedubbel stokje (ddst of d.dst)
Brits: Triple treble (tr tr)
Amerikaans: Double double crochet (ddc) of double triple crochet (dtr)
Je ziet dat er een verschil is tussen de Britse en de Amerikaanse benaming voor een stokje en dus ook een driedubbel stokje. Let dus altijd goed op en kijk goed in elke terminologie een Engelstalig patroon geschreven is!
Zo haak je een drie dubbel stokje
Om een drie dubbel stokje te haken haak je dus weer één omslag meer dan bij het dubbele stokje. Je begint met de draad drie keer om je naald te slaan (omslaan). Je begint dus al met vier lussen! Vervolgens steek je de naald in de steek (insteken) en trek je de draad door de steek (doorhalen). Je hebt nu vijf lusjes op je haaknaald.
Je slaat nu de draad nogmaals om de haaknaald (omslaan) en trekt deze door de eerste twee lusjes op je haaknaald (doorhalen). Nu heb je nog vier lusjes op je haaknaald. Je slaat de draad nu nogmaals om de haaknaald (omslaan) en haalt het opnieuw door twee lusjes op je haaknaald.
Je hebt nu nog drie lussen over op je haaknaald. Nogmaals sla je de draad om de haaknaald (omslaan) en haalt dit door twee lusjes op je haaknaald. Nu heb je nog twee lusjes over.
Nog één keer sla je de draad om de haaknaald (omslaan) en haalt dit door de laatste twee lusjes op de haaknaald. Tada! Je hebt nu een driedubbel stokje gehaakt!
Het driedubbele stokje en keerlossen
In veel platte patronen, bijvoorbeeld van kleding of een deken, haak je in toeren heen en weer. Dat betekent dus dat je iedere keer je werk omdraait. Dat doe je met behulp van een keerlosse.
Wanneer je driedubbele stokjes haakt in platte patronen waarbij gebruik gemaakt wordt van keerlossen dan haak je bij het haken met driedubbele stokjes maar liefst vijf keerlossen. Hierdoor heb je niet alleen de ruimte om je werk te keren en weer terug te haken, maar ook meteen voldoende hoogte om het driedubbele stokje goed tot z’n recht te laten komen. Je moet dus ook altijd zorgen dat je in de 6e steek vanaf de haaknaald begint met haken als je vanaf een lossenketting start met het haken van het driedubbele stokje.
Er zijn overigens ook patronen waarbij gekozen wordt voor minder keerlossen haken en soms worden de keerlossen ook meegeteld als steek. Lees de informatie bij je patroon dus altijd goed door.
Tip: Vergeet je de laatste steek wel eens? Doe er een stekenmarkeerder in. Zo weet je altijd dat deze steek ook nog gehaakt moet worden.
Video tutorial: Driedubbel stokje haken
Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een driedubbel stokje moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.
Meer ondersteuning nodig?
Ik hoop dat je nu weet hoe je een driedubbel stokje moet haken en waar je deze voor kunt gebruiken. Wil je zelfstandig meer steken en technieken leren haken? Bekijk dan ook deze haaktutorials! Of kies een leuk haakpakket voor beginners uit.
Ga je liever met een gedegen cursus aan de slag met haken? Dan is mijn Haak Helden Academy echt iets voor jou! Geen gezoek naar de juiste steken en wol. Geen lapjes haken waar je daarna niets meer mee doet, maar juist meteen aan de slag met leuke projecten. Je krijgt alle materialen thuisgestuurd én ondersteuning van mij erbij als je dat nodig hebt!
Haak Helden Academy – uitgebreide haakcursus
Leer nu haken met deze toffe en uitgebreide haakcursus! Inclusief garen, haaknaalden en alle andere materialen. En natuurlijk met persoonlijke begeleiding.
Je gaat niet met suffe lapjes aan de slag, maar met leuke projecten. Aan de hand van deze 6 toffe projecten die helemaal speciaal voor beginners ontworpen zijn leer ik jou haken!
0 reacties