Haaktutorial: over je draad heen haken

Haaktutorial over je draad heen haken: Je haakt zo ten minste 5 steken zodat je draad goed en stevig vast zit

Ken je dat? Je hebt zo’n super tof patroon gevonden, maar er wordt van heel veel kleuren gebruik gemaakt. En bij voorbaat denk je, laat maar, want weet je wel hoeveel eindjes ik straks moet weg werken? Met deze haaktutorial waarin ik uitleg hoe je over je draad heen moet haken wordt dat probleem helemaal opgelost! Het enige wat je nog moet doen is je draad afknippen als je klaar bent!

Over je draad heen haken

Oké, ik zal eerst even uitleggen wat ik hiermee bedoel voordat ik ga uitleggen hoe je dit doet. Wanneer je van kleur verwisseld, of een nieuwe draad aanhecht dan heb je altijd twee eindjes. Deze moeten natuurlijk goed vastgezet worden, want anders krijg je gaatjes in je werk en gaat het ontrafelen. Dat is jammer van al je harde werken aan dat mooie haakproject natuurlijk!

Maar de meeste mensen zijn begonnen met haken omdat ze iets moois willen haken, niet aan het einde nog 100.000 draadjes wegwerken. Door over je draad heen te haken hoef je dus geen eindjes meer in je werk weg te werken. Eerlijk waar, het enige dat je nog hoeft te doen is het afknippen en klaar ben je!

Zo doe je dat over je draad heen haken

Ik laat het zien aan de hand van het patroon van deken Dee. Dit is echt een patroon waar je deze techniek bij wilt gebruiken, want elke toer is met een andere kleur en moet je opnieuw een kleur aanhechten. Aan het einde heb je dus heel wat eindjes!

Je begint met het aanhechten van de nieuwe kleur. Ik doe dat in de laatste steek van de voorgaande toer, dit zorgt voor een mooie overgang van kleur naar kleur. Dan haak ik de keerlossen in de nieuwe kleur en ik draai het werk om.

Je hebt nu twee eindjes, op de foto zijn dit een gele en een oranje. Deze leg je nu als het ware op je steken. Vervolgens steek je de haaknaald in de steek in en je maakt de nieuwe steek nu niet alleen om de steek van de voorgaande toer, maar ook de twee draadjes die je vast wilt zetten.

Als je dit een aantal steken doet, dan zit je draad goed vast. Bij dit patroon haak ik de eindjes mee tot de eerste keer dat je vasten haakt, want die zijn wat strakker dan de stokjes en dubbele stokjes die in deken Dee gebruikt worden.

Maar ik gebruik deze techniek ook bij het wisselen van kleur in knuffels en amigurumi. Dan haak ik meestal 5 tot 7 steken de draadjes mee voor ik ze naar binnen stop. Met deze techniek komen er dan ook geen gaatjes meer in je haakwerk op de plek van het aanhechten!

Extra tip: aantrekken

Als je deze techniek gaat gebruiken dan kun je de steken nog een beetje aantrekken door aan de draadjes te trekken. Je kunt dit dus gebruiken als je steken rondom de kleurwissel niet helemaal gelijkmatig zijn met de steken in de rest van je project. Let wel op dat je niet te hard trekt, zodat je steken niet te strak worden.

In een project als deken Dee, waarin de steken niet super strak zitten kunnen de draadjes vaak nog een beetje schuiven. Je kunt er daarmee dus voor zorgen dat je steken mooi ontspannen zitten.

Extra tip 2: wassen en opspannen

Wanneer je van te voren weet dat je je werk nog wilt gaan wassen en opspannen (blocken), dan kun je deze techniek ook gebruiken. Wel adviseer ik dan om te wachten met het afknippen van de draadjes tot na het wassen en opspannen. Doordat je met het opspannen zorgt voor de juiste draadspanning in de steken in het hele werk kunnen de eindjes dan weer iets meer of iets minder zichtbaar worden. Dus is het slim om dan pas alle draadjes af te knippen nadat je klaar bent met opspannen.

Wanneer deze techniek niet zo goed werkt

Het over je draad heen haken werkt echt super fijn wanneer je met vasten of alle varianten van stokjes werkt. Maar er zijn ook een paar steken waar deze techniek juist niet zo goed mee werkt. Dit is in patronen waarbij er veel gebruik gemaakt wordt van halve vasten en lossen.

Je haakt dan niet echt om de steek heen en daardoor ook niet over je eindjes. Dus heb je een patroon waarbij veel lossen boogjes gehaakt worden bijvoorbeeld, dan kun je deze techniek beter niet gebruiken omdat je de draad dan ziet liggen op de steken die je overslaat onder de lossen boog.

Meer ondersteuning nodig?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze haaktutorial over het over je draad heen haken. Dat je nu vol goede moed gaat beginnen aan al die leuke haakprojecten met veel kleuren of veel kleurwissels, omdat je nu precies weet hoe je met al die eindjes om kunt gaan zonder dat het je veel werk kost!

Wil je meer steken of technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of kies een leuk haakpakket voor beginners uit!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks