Haaktutorial: Zo haak je een onzichtbare mindering

Onzichtbare mindering haken: In alleen de voorste lus van de eerste steek insteken

Het is echt niet moeilijk om te leren haken. Stap voor stap leer ik je de leukste steken en technieken waarmee jij weer de mooiste creaties kunt maken. Wanneer je weet hoe je vasten moet haken en knuffels gaat maken dan komt de onzichtbare mindering je heel goed van pas. In deze blog leer ik je hoe de je onzichtbare mindering moet haken. Natuurlijk vindt je aan het einde van deze blog ook weer een duidelijke video.

Gehaakte blauwe vogel, gehaakte knuffel, amigurumi

Wat is de onzichtbare mindering?

De onzichtbare mindering is een speciale mindering die vooral veel gebruikt wordt in het haken van knuffels en amigurumi. Wanneer je op de traditionele manier een mindering uitvoert dan wordt je steek wat dikker en krijg je vaak gaatjes waar je de mindering uitvoert. Hierdoor valt deze steek op en krijg je niet een mooie en gelijkmatige knuffel.

Met de traditionele manier van minderen bedoel ik: Je steekt de naald in de volgende steek in onder beide lusjes van de vaste, je haalt de draad op, steekt in de volgende steek in, haalt een draad op en slaat nog een keer om, om de steek af te maken.

Deze manier van minderen is prima wanneer je heen en weer haakt in rechte toeren. Het zal dan echt niet zo opvallen. Maar wanneer je in ronde toeren haakt en een duidelijke voor- en achterkant hebt van je haakwerk zal het wel flink opvallen. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder. Aan de ene kant een versie van konijn Sem die ik een aantal jaar geleden haakte, voordat ik de onzichtbare mindering kende. Je ziet op verschillende plekken van het lijf een wat dikkere steek, een wat dikker diagonale steek.

Vergelijk dat met de foto van konijn Sem waarbij ik wel gebruik gemaakt heb van de onzichtbare mindering. Hierbij zijn op het lijfje geen duidelijke minderingen te zien terwijl ze hier wel zitten.

Hoe moet je de onzichtbare mindering haken dan?

Eigenlijk is het niet heel erg verschillend ten opzichte van een gewone mindering. Je haakt twee vasten samen, maar dan niet door het garen op te halen en dan in de volgende steek in te steken en ook niet door beide lussen.

In plaats daarvan steek je in de eerste steek in door alleen de voorste lus, dan steek je je haaknaald naar beneden en steek je meteen in de voorste lus van de tweede steek in en pas dan haal je de draad op en maak je de steek af.

Nog even stap voor stap

Je steekt je haaknaald in de voorste lus van de volgende steek in, zonder de draad op te halen steek je de haaknaald in de voorste lus van de tweede steek in. Dan sla je de draad om en haal je deze naar voren toe door beide lusjes (foto 4). Dan sla je de draad nog een keer om en trek je deze door de twee lusjes die je nog op je haaknaald hebt om de vaste af te maken.

Met deze techniek creëer je een mindering die lijkt op de voorkant van een gewone vaste steek. De steek is niet dikker, hoger of lager dan een gewone vaste en valt daardoor niet op in je haakwerk.

Video tutorial: Onzichtbare mindering haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een onzichtbare mindering moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Zin om met deze techniek aan de slag te gaan?

Eigenlijk kun je met alle patronen voor knuffels aan de slag wanneer je deze techniek wilt gaan oefenen. Hieronder een paar van mijn patronen waar je deze techniek kunt oefenen.

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of kom naar een haakworkshop!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks