Haaktutorial: zo moet je de losse steek haken

Tutorial lossen ketting haken

Heb je een tof haakpatroon gevonden, garen en haaknaald aangeschaft en je wil beginnen. Maar het patroon begint met een lossenketting en je weet niet hoe je een losse steek moet haken! Balen zeg! Maar niet getreurd! In deze blog laat ik het je zien. In deze haaktutorial laat ik je zien hoe je de losse steek moet haken.

Een echte basis steek

De losse steek is een echte basis steek. Veel patronen van kleding, dekens en nog veel meer beginnen met een lossenketting. Dit is een aaneenschakeling van de losse steek. Eigenlijk begint elk patroon wat plat of recht gehaakt wordt met een lossenketting.

Het is dus van belang dat als je begint met haken dat je weet hoe je de losse steek moet haken. Maar, je moet ergens beginnen toch? Niemand wordt geboren met de kennis hoe je moet haken, dus laat mij je uitleggen hoe je de losse steek moet haken.

Afkortingen voor de losse steek

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden.

Nederlands: vaste (v)
Brits: chainstitch (ch)
Amerikaans: chainstitch (ch)

Voor deze steek zijn de afkortingen en benamingen in het Brits en Amerikaans Engels hetzelfde, maar dat is niet voor alle steken zo. De vaste steek heeft bijvoorbeeld een andere benaming. Let dus goed op wat voor patroon je voor je hebt.

De losse steek haken

De losse steek is eigenlijk de allermakkelijkste steek van het haken. Je begint met een opzetlus, ook wel een schuifknoop of verstelbare knoop genoemd.

Als je een opzetlus op je haaknaald hebt, heb je al één lusje. Vervolgens sla je het garen over je haaknaald en gebruikt het haakje om dit draad door het lusje wat je al op je haaknaald hebt te trekken.

En tada! Dat is alles! Je hebt nu een losse steek gehaakt. Viel alles mee toch?

Om een lossenketting te haken ga je nu gewoon door tot je de juiste hoeveelheid steken gehaakt hebt. Je telt daarbij vanaf het knoopje. Elke steek is een mooie V vorm zoals op de derde bovenstaande foto te zien is.

Video tutorial: lossenketting maken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een lossenketting moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks