Haaktutorial: Zo moet je een dubbel stokje haken

Dubbel stokje haken: Haal de naald door de laatste twee lussen en klaar is je dubbele stokje!

Leren haken moeilijk? Echt niet! Stap voor stap leer ik je de leukste steken en technieken waarmee jij dan weer de mooiste creaties kunt maken. Na de blogs over de losse, vaste, halve vaste, het halve stokje, het stokje en de magische ring is het nu tijd voor de volgende steek: het dubbele stokje. In deze blog leer ik je hoe je een dubbel stokje moet haken. Natuurlijk vind je zoals bij alle tutorials voor steken en technieken aan het einde van deze blog een duidelijke video.

Een van de basis steken

Nu je hebt geleerd hoe je een losse steek, een lossenketting, een halve vaste steek, een vaste steek, een half stokje, een stokje en een magische ring kunt haken, is het tijd voor een nieuwe steek: het dubbele stokje. Dit is ook een van de basis steken, maar komt minder vaak voor dan de voorgenoemde steken.

Eigenlijk is deze steek maar één omslag meer dan een stokje. Je komt deze steek vooral tegen in kleding, accessoires, dekens en granny squares. Eigenlijk dus vooral in platte werken. Deze steek is vrij hoog en daardoor zitten er flinke gaten tussen de steken als je dit gaat vullen. Hierdoor is deze steek niet geschikt voor knuffels. Door de hoogte van de steken en de gaten die vallen als je gaat vullen komt de vulling snel naar buiten door de steken.

Je komt deze steek ook wel eens tegen als een textuur steek in de vorm van een reliëf steek. Daarbij wordt het dubbele stokje dan om een steek van een of twee toeren eerder gehaakt.

Afkortingen voor een dubbel stokje

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Vooral wanneer je vanaf Engelstalige patronen werkt, want er zit een verschil tussen Brits en Amerikaans Engelse patronen.

Nederlands: dubbel stokje (dst)
Brits: Double treble (dtr)
Amerikaans: Triple crochet (trc)

Je ziet dat er een verschil is tussen de Britse en de Amerikaanse benaming voor een stokje. Let dus altijd goed op en kijk goed in elke terminologie een Engelstalig patroon geschreven is!

Zo haak je een dubbel stokje

Om een dubbel stokje te haken sla je eerst de draad twee keer om je naald (omslaan). Vervolgens steek je de naald in de steek in (insteken) en trek je de draad door de steek (doorhalen). Je hebt nu vier lusjes op je haaknaald.

Je slaat nu de draad nogmaals om de haaknaald (omslaan) en trekt deze door de eerste twee lusjes op je haaknaald (doorhalen). Nu heb je nog drie lusjes op je haaknaald. Je slaat de draad nu nogmaals om de haaknaald (omslaan) en haalt het opnieuw door twee lusjes op je haaknaald.

Je hebt nu nog twee lussen over op je haaknaald. Nog één keer sla je de draad om de haaknaald (omslaan) en haalt dit door de laatste twee lusjes op de haaknaald. Tada! Je hebt nu een dubbel stokje gehaakt.

Het dubbele stokje en keerlossen

In veel platte patronen, bijvoorbeeld van kleding of een deken, haak je in toeren heen en weer. Dat betekent dus dat je iedere keer je werk omdraait. Dat doe je met behulp van een keerlosse.

Wanneer je dubbele stokjes haakt in platte patronen waarbij gebruik gemaakt wordt van keerlossen dan haak je bij het haken met dubbele stokjes niet één, twee of drie lossen, maar vier keerlossen. Hierdoor heb je niet alleen de ruimte om je werk te keren en weer terug te haken, maar ook meteen voldoende hoogte om het dubbele stokje goed tot z’n recht te laten komen.

Er zijn overigens ook patronen waarbij gekozen wordt voor minder keerlossen haken en soms worden de keerlossen ook meegeteld als steek. Lees de informatie bij je patroon dus altijd goed door.

Tip: Vergeet je de laatste steek wel eens? Doe er een stekenmarkeerder in. Zo weet je altijd dat deze steek ook nog gehaakt moet worden.

Video tutorial: Dubbel stokje haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een dubbel stokje moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of kom naar een haakworkshop!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks