Haaktutorial: zo moet je een half stokje haken

Close up van gehaakt zonnebril hoesje

Leren haken is niet moeilijk. Stap voor stap leer ik je de leukste steken waarmee jij weer de mooiste creaties kun maken. In deze blog leer ik je hoe je een half stokje moet haken. Natuurlijk vindt je aan het einde van deze blog ook weer een duidelijke video.

Close up van geel gehaakt kussen in ster vorm

Een van de basissteken

Nu je hebt geleerd hoe je een losse steek, een lossenketting en een vaste steek kunt haken, is het tijd voor een nieuwe basissteek: het halve stokje. Je zult het halve stokje vooral in platte werken tegenkomen zoals dekens, granny squares en kleding.

Afkortingen voor het halve stokje

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Vooral wanneer je vanaf Engelstalige patronen werkt, want er zit een verschil tussen Brits en Amerikaans Engelse patronen.

Nederlands: half stokje (hst)
Brits: half treble (htr)
Amerikaans: half double crochet (hdc)

Je ziet dat er een verschil is tussen de Britse en de Amerikaanse benaming voor een half stokje. Let dus altijd goed op!

Zo haak je een half stokje

Om een half stokje te haken haal je eerst de draad om je naald (omslaan). Vervolgens steek je de naald in de twee lusjes van de vorige steek (insteken) en trek je de draad door de steek (doorhalen). Je hebt nu 3 lusjes op je naald. Haal nu de draad nogmaals om de naald (omslaan) en trek de draad nu door de drie lussen op de haaknaald (doorhalen). En tada! Je hebt een half stokje gehaakt.

Het halve stokje en een keerlosse

In veel platte patronen, bijvoorbeeld van kleding of een deken, haak je in toeren heen en weer. Dat betekent dus dat je iedere keer je werk omdraait. Dat doe je met behulp van een keerlosse.

In het voorbeeld laat ik zien hoe ik 10 halve stokjes haak. Aan het eind van de toer haak ik een extra losse steek. Door deze extra keerlosse krijg je de ruimte om je werk om te draaien. Nu kun je weer verder met het haken van halve stokjes.

Tip: Vergeet je de laatste steek wel eens? Doe er een stekenmarkeerder in. Zo weet je altijd dat deze steek ook nog gehaakt moet worden.

Video tutorial: half stokje haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een half stokje moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Zin om met deze steek aan de slag te gaan?

In de onderstaande patronen komt het halve stokje veelvuldig aan bod!

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks