Haaktutorial: Zo moet je een stokje haken

Stokje haken: Sla het garen om de haaknaald

Leren haken moeilijk? Echt niet! Stap voor stap leer ik je de leukste steken en technieken waarmee jij dan weer de mooiste creaties kunt maken. Na de losse, halve vaste, vaste en het halve stokje is het nu tijd voor de volgende steek: het stokje. In deze blog leer ik je hoe je het stokje moet haken. Natuurlijk vind je zoals bij alle tutorials voor steken en technieken aan het einde van deze blog een duidelijke video.

Gehaakt zeepzakje waar een zeepje uit komt, kleur van het zeepzakje is blauw en het ligt op een houten ondergrond

Een van de basissteken

Nu je hebt geleerd hoe je een losse steek, een lossenketting, een halve vaste steek, een vaste steek en een half stokje kunt haken, is het tijd voor een nieuwe basissteek: het stokje. Dit is de laatste van de veel voorkomende basis steken.

Je zult het stokje vooral in platte werken tegenkomen zoals dekens, granny squares en kleding. Maar ook in accessoires zoals bijvoorbeeld sjaals en omslagdoeken kom je het stokje veel tegen. Je zult deze steek niet zo snel tegenkomen in knuffels omdat het een vrij hoge steek is komt de vulling snel langs de steken naar buiten.

Afkortingen voor het stokje

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Vooral wanneer je vanaf Engelstalige patronen werkt, want er zit een verschil tussen Brits en Amerikaans Engelse patronen.

Nederlands: stokje (st)
Brits: treble (tr)
Amerikaans: double crochet (dc)

Je ziet dat er een verschil is tussen de Britse en de Amerikaanse benaming voor een stokje. Let dus altijd goed op!

Zo haak je een stokje

Zoals ik al zei is het stokje een vrij hoge steek. Het stokje is opnieuw weer iets hoger dan het halve stokje. Ook bij deze steek komt er weer één omslag meer bij.

Om een stokje te haken sla je eerst de draad om je naald (omslaan). Vervolgens steek je de naald in de steek in (insteken) en trek je de draad door de steek (doorhalen). Je hebt nu 3 lusjes op je haaknaald. Tot nu toe gaat het nog hetzelfde als het halve stokje. Vanaf nu komt er één stap extra bij.

Je slaat nu de draad nogmaals om de haaknaald (omslaan) en trekt deze door de eerste twee lusjes op je haaknaald (doorhalen). Nu heb je nog twee lusjes op je haaknaald. Je slaat de draad nu nogmaals om je haaknaald (omslaan) en haalt dit door de laatste twee lussen op je haaknaald (doorhalen). En tada! Je hebt nu een stokje gehaakt.

Het stokje en keerlossen

Wanneer je stokjes haakt in platte patronen waarbij gebruik gemaakt wordt van keerlossen dan haak je bij het haken met stokjes niet één of twee lossen, maar drie lossen. Hierdoor heb je niet alleen de ruimte om je werk te keren en weer terug te haken, maar ook meteen voldoende hoogte om het stokje goed tot z’n recht te laten komen.

Er zijn overigens ook patronen waarbij gekozen wordt voor maar twee keerlossen haken en soms worden de keerlossen ook meegeteld als steek. Lees de informatie bij je patroon dus altijd goed door.

Tip: Vergeet je de laatste steek wel eens? Doe er een stekenmarkeerder in. Zo weet je altijd dat deze steek ook nog gehaakt moet worden.

Video tutorial: Stokje haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een stokje moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Zin om met deze steek aan de slag te gaan?

In de onderstaande patronen kom je het stokje tegen.

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of kom naar een haakworkshop!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks