Haaktutorial: zo moet je een vaste steek haken

Gehaakt lapje van vaste steken

Wanneer je begint met haken, kunnen de verschillende steken nogal op elkaar lijken. En moest je nou bij die ene steek de draad één of twee keer omslaan? Dan is het fijn als je die steken op je gemak even kunt bekijken. In deze haaktutorial leg ik je uit hoe je een vaste steek moet haken.

Fantasie diertje Hapsy, gehaakte knuffel

Een van de basissteken

Naast de losse steek, die je gebruikt om de basis van je haakwerk te beginnen, is de vaste steek er een die je in bijna elk patroon wel tegenkomt. Zeker als je het leuk vindt om amigurumi’s (knuffeltjes) te haken, zal de vaste steek je meest gebruikte steek worden. Maar ook in patronen van dekens of kleding zie je de vaste steek veel terugkomen.

Afkortingen voor de vaste steek

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Vooral wanneer je vanaf Engelstalige patronen werkt, want er zit een verschil tussen Brits en Amerikaans Engelse patronen.

Nederlands: vaste (v)
Brits: double crochet (dc)
Amerikaans: single crochet (sc)

Je ziet dat er een verschil is tussen de Britse en de Amerikaanse benaming voor een vaste steek. Let dus altijd goed op!

Zo haak je een vaste steek

Het haken van de vaste steek, ook wel een vaste genoemd, is eigenlijk maar één handeling meer dat het haken van een losse steek, waarbij je de draad steeds door de steek trekt en daarmee een nieuwe lus creëert. 

Om een vaste steek te haken steek je de haaknaald in de vorige steek (insteken). Sla vervolgens je werkdraad over je haaknaald, en haal de draad met de haaknaald door de steek (omslaan en ophalen). Nu heb je twee lussen op je naald. Sla de draad vervolgens nogmaals om je naald en trek ‘m door beide lussen op je naald (omslaan en doorhalen). En tada! Je hebt een vaste steek gehaakt.

De vaste steek en een keerlosse

In veel platte patronen, bijvoorbeeld van kleding of een deken, haak je in toeren heen en weer. Dat betekent dus dat je iedere keer je werk omdraait. Dat doe je met behulp van een keerlosse.

In het voorbeeld laat ik zien hoe ik 10 vasten haak. Daarvoor begin ik met een lossenketting van 11. Deze extra steek heb je nodig om te ‘keren’. Vervolgens haak ik de 10 vasten. Aan het eind van de toer heb je nu ook weer een extra losse steek nodig om te keren. Draai vervolgens je werk om en steek je naald weer in de eerste vaste steek die je tegenkomt.

Tip: Vergeet je de laatste steek wel eens? Doe er dan een stekenmarkeerder in. Zo weet je altijd dat deze steek ook nog gehaakt moet worden en voorkom je dat je haakwerk geen mooie rechte zijkanten heeft.

Video tutorial: vaste steek haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een vaste steek moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks