Haaktutorial: Zo wissel je netjes van kleur

Eitjes met gehaakte eiermutsjes, eierwarmer, paasdecoratie, decoratie voor paasontbijt

Leren haken is niet moeilijk. Stap voor stap leer ik je de leukste steken en technieken waarmee jij weer de mooiste creaties kun maken. In deze blog leer ik je hoe je een nette kleurwisseling uitvoert. Vooral in ronde toeren moet je opletten hoe je de wissel naar een nieuwe kleur uitvoert zodat deze er netjes uit ziet. Natuurlijk vindt je aan het einde van deze blog ook weer een duidelijke video.

Gehaakte bijen knuffel op een houten ondergrond

Een handige techniek om te kunnen

Op een nette manier je kleur kunnen wisselen is een hele fijne en handige techniek om te kunnen. Hierdoor worden je kleurwisselingen bij het haken van bijvoorbeeld knuffels een stuk netter. Maar ook bij het haken van kleding en dekens komt deze techniek goed van pas!

Er zijn trouwens verschillende manieren om van kleur te wisselen. Ik laat hier slechts één manier zien, mijn favoriete manier op het moment van schrijven. Je krijgt met deze techniek een mooie rechte overgang naar de nieuwe kleur.

Zo voer je de kleurwisseling uit

Eigenlijk is het heel simpel. Door de laatste omslag met de nieuwe kleur te haken wordt je steek heel netjes en krijg je een mooie rechte overgang. Ik zal het eens laten zien met foto’s.

Omdat de laatste lus op je haaknaald na het maken van een steek altijd de bovenkant van je nieuwe steek wordt maak je de laatste omslag met de nieuwe kleur. Hierdoor krijg je een mooie rechte overgang in plaats van dat je eerste steek na de kleurwisseling nog één lusje heeft in de oude kleur.

Andere steken dan een vaste

Op de foto’s en in de video die onderaan deze blog staat laat ik je zien hoe je deze techniek toepast bij een vaste steek. Maar eigenlijk kun je deze techniek toepassen bij elke haaksteek. Het gaat er vooral om dat je de laatste omslag met de nieuwe kleur doet en dan kun je de volgende rij of toer met de nieuwe kleur beginnen.

Bij het haken van dekens of kleding kun je deze techniek ook toepassen bij de keerlossen. Haak de laatste keerlosse met de nieuwe kleur en je start je rij weer met de nieuwe kleur.

Wegwerken van de draden

Omdat je met meerdere kleuren werkt is het verstandig om goed op te letten met het wegwerken van je draden. Mijn favoriete manier om dat te doen is door over mijn draad heen te haken. Dus het eindje van de nieuwe kleur en het eindje van de oude kleur (indien van toepassing) hou ik over de steek na het insteken waardoor deze al automatisch in de steken verwerkt wordt.

Ik gebruik deze techniek niet alleen bij een kleurwissel, maar eigenlijk bij het aanhechten van een nieuwe draad om wat voor reden dan ook. Je hoeft dit niet te doen, maar dit is wel even een extra tip 😄

Video tutorial: kleur wissel

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je zo’n kleur wissel moet maken? Bekijk dan de onderstaande video.

Zin om met deze techniek aan de slag te gaan?

In de onderstaande patronen komt de kleurwisseling een aantal keren aan bod

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks