Haken als therapie: “Haken houdt mijn brein op orde!”

Handen van een vrouw die haken

Nee, echt serieus. En niet alleen die van mij, haaksters en andere handwerkers over de hele wereld zweren erbij dat het er voor zorgt dat ze hun gedachten op orde kunnen houden. Rust krijgen in hun lijf en hoofd. Zelfs zonder niet kunnen functioneren. Echt haken als therapie dus.

In deze blog wil ik je meenemen in de vele voordelen aan het haken. En dan bedoel ik nu niet simpel weg dat je iets moois zelf kunt maken, al speelt dat natuurlijk wel mee. Maar nee, wat ik je in deze blog ga vertellen ga zo veel verder dan dat.

Eerst wat persoonlijke verhalen over waarom haken net therapie is

Er zijn best wat redenen waarom haken goed voor je is. Aan de hand van de onderstaande persoonlijke verhalen wil ik je hierin meenemen. Ik begin natuurlijk met mijn eigen verhaal. Dit is eigenlijk de drijfveer achter mijn hele bedrijf en waarom ik jou zo graag wil laten ervaren hoe fijn het haken is. Daarna volgt het verhaal van een van mijn klanten, omdat ik je vooral ook wil laten zien dat ik dus niet alleen ben hierin en dat dit ook voor jou kan werken.

Waarom ik ben gaan haken

Ooit ben ik begonnen met breien en haken omdat ik had gelezen dat het stress verminderend werkt. Dat het ontspannend is en dat je je er beter door gaat voelen. En dat kon ik op dat moment echt wel gebruiken! Ik ervaarde erg veel stress en druk tijdens mijn opleiding tot HBO verpleegkundige, stage lopen en een afstudeeropdracht schrijven tegelijkertijd was een mega klus kan ik je wel vertellen!

Ik voelde heel erg de behoefte om weer creatief bezig te zijn. Dat was ik tijdens mijn kinder- en tienerjaren altijd al geweest. Ik was altijd wel iets creatiefs aan het doen: het huis van mijn vader hangt vol met maaksels van strijkkralen, iedereen kreeg standaard een zelfgemaakte 3D kaart of ik was aan het borduren. Maar tijdens mijn opleiding is dat allemaal een beetje verwaterd, door tijdstekort en ook een beetje ruimte tekort in mijn mini studenten woning. Maar ik miste het zo joh!

En toen las ik op internet dat haken en breien dus heel erg helpt om stress te verminderen. Dus na een tijdje twijfelen omdat ik echt niet wist waar ik moest beginnen uiteindelijk toch de lokale handwerkwinkel binnen gelopen en om hulp gevraagd. Daarna met behulp van YouTube het mezelf ‘effe’ geleerd. En tjonge wat klopt het zeg. Haken is mijn therapie!

Ik kan nu echt zeggen dat haken mijn brein op orde houdt. Daarom merk ik het ook meteen als ik een paar dagen geen tijd heb gehad of gemaakt om te haken. Dan ervaar ik veel meer stress, mijn emoties zitten dan hoger en ik heb dan ook vaak meer moeite met voelen wat ik en mijn lijf nodig hebben.

Vrouw die op een bankje zit te haken

Het verhaal van Anita

Dit volgende verhaal gaat over Anita, zij is een van mijn klanten. Zij heeft vorig jaar een flinke burn out gehad en terwijl zij herstellende was is zij begonnen met haken. Voor haar is haken echt een manier om bewust in het nu te zijn. Bewust aandacht aan haarzelf te besteden. Dit is waarom haken voor haar als therapie is.

Ze had vroeger al eens geleerd om te haken, maar het was erg lang geleden. Dus is ze begonnen met een maandje van mijn Haak Helden membership om alles weer een beetje op te frissen.

Ze had meteen de smaak te pakken en haakt de ene keer meer dan de andere keer. Naast de maandelijkse haakpakketten die ze van mij ontvangt heeft ze ook al een aantal andere patronen en pakketten gehaakt. Afhankelijk van hoe druk ze het heeft. Afhankelijk van hoe ze zich voelt.

Inmiddels heeft ze gemerkt dat het haken haar helpt om tot zichzelf te komen. Bewust in het nu te zijn en bewust aandacht aan haarzelf te besteden. Waar ze ook erg van geniet is de regelmatigheid, de herhalende bewegingen van het haken. Het geeft haar rust in haar hoofd EN haar lijf.

Haken is als therapie want het zorgt voor gelukshormonen

Wat zowel in mijn verhaal als in het verhaal van Anita naar voren komt is dat het haken dus helpt voor rust en stress vermindering. Dit heeft meerdere oorzaken.

Haken is als meditatie

Allereerst zijn haken, breien en veel meer creatieve bezigheden ook trouwens als een soort meditatie. Juist door de herhaaldelijke bewegingen. Hierdoor zorgt het fysiek voor rust in je lijf en het maken van de herhaaldelijke bewegingen gecombineerd met bijvoorbeeld een telpatroon zijn net meditatie, waarin je echt even los komt van de dagelijkse sleur van de dingen.

Dit is ook waarom het mij helpt om mijn gedachten te ordenen. Inmiddels weet ik dat ik een creatief hoofd heb. Mijn gedachten gaan soms heel snel, van de hak op de tak en dan is een beetje rust en orde creëren heel erg fijn kan ik je vertellen! Haken helpt mij hier dus bij.

Ook helpt het mij als HSP heel erg. Ik hoef me even nergens anders op de focussen dan op het garen wat door mijn handen gaat. Het haakwerk dat ik in mijn handen heb. Niet druk te maken om anderen. Het helpt mij om mijn energie weer terug te krijgen bij mijzelf in plaats van alles en iedereen die ik die dag gesproken of gezien heb. Daarom vind ik het ook heerlijk om ‘s avonds te haken, om ook even goed te ontprikkelen.

Haken zorgt voor gelukshormonen

Naast dat haken dus heel ontspannend is omdat het een soort meditatie is zit er nog een groot voordeel aan haken. Door te haken worden er allerlei gelukshormonen aangemaakt. Die zorgen er letterlijk voor dat je ontspannen wordt en beter met stress om kunt gaan.

Vrouw die vol trots een gehaakte tas laat zien

Zo wordt er dopamine aangemaakt wanneer je iets doet wat je leuk vindt en bij het afmaken van een project. Dit is de reden waarom veel haaksters vaak meerdere projecten hebben. Zeker wanneer ze een groot project zoals een deken of een kledingstuk haken wordt dat vaak afgewisseld met kortere projecten die sneller klaar zijn. Dit gebeurd vaak een soort van automatisch, maar dat komt natuurlijk omdat het afmaken van een project een lekkere dopamine kick is. En laten we wel wezen: het is ook gewoon heel erg tof om iets af te maken wat je zelf met je eigen twee handen gemaakt hebt!

Daarnaast wordt er serotonine aangemaakt wanneer je bezig bent met rustgevende activiteiten. Ontspannende activiteiten. En zoals ik net al schreef zijn de herhalende bewegingen van het haken heel rustgevend.

Deze twee hormonen zijn naast dat ze je lekker laten voelen in het moment ook nog eens heel erg goed voor je geheugen, je humeur en hoe goed je met stress om kunt gaan.

Niet zo gek dus dat ik het meteen merk als ik een paar dagen geen tijd heb gehad om te haken! Want naast al deze mooie en goede eigenschappen van het haken is haken voor mij ook mijn zelfzorg moment. Dat moment in de dag waarin ik even niks moet. En dat hebben we allemaal nodig om goed te blijven functioneren natuurlijk.

Nu is het jouw beurt

Ik vertel je dit natuurlijk allemaal omdat ik je wil laten realiseren dat dit ook jouw verhaal kan worden. Als je nu kampt met stress. Of juist weer beter in contact wil komen met je gevoel en je lijf. En van al deze fijne voordelen genieten, dagelijks of hoe vaak je daar dan ook behoefte aan hebt en tijd voor maakt.

Als jij nou ook wil leren haken omdat dit verhaal je raakt kijk dan eens naar mijn Haak Helden Academy. Daarin neem ik je in 6 maanden lang mee in het haken van begin tot eind. Je begint bij het begin en door middel van lessen, video’s en 6 toffe patronen krijg je een stevige basis in het haken. Kun je daarna allerlei mooie projecten gaan haken waar je blij van wordt, bijvoorbeeld via mijn Happy Me Box abonnement.

Of misschien is het al jouw verhaal? Misschien haak jij ook al bijna iedere dag omdat je er blij van wordt en het je helpt met ontspannen? Is haken, of een andere creatieve hobby, voor jou als therapie? Dat zou ik tof vinden om te horen onder dit bericht!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks