Help! Hoe naai ik onderdelen aan mijn gehaakte knuffel?

Gehaakt bruin knuffelbeertje

Daar zit je dan, heb je alle onderdelen voor je mooie knuffel gehaakt en nu moet je hem in elkaar zetten. Armen, benen, oren, neus, een staartje, of nog heel andere dingen moeten aan je knuffel genaaid worden. Maar hoe naai je nou de onderdelen aan je gehaakte knuffel?

Het is een klusje wat de ene haakster makkelijker af gaat dan de andere. Dit heeft alles te maken met hoe je er naar kijkt en hoe zeker je van jezelf bent natuurlijk. Wil je dat het perfect wordt of hou je juist van de imperfectie van handgemaakt. Maar ook met de kennis die je hebt. Heb je het al vaak gedaan dan zal je er je hand niet meer voor omdraaien. Maar die eerste (paar) keer voelt het als een flinke klus. Zeker als je niet precies weet hoe je het aan moet pakken en waar je moet beginnen.

In deze blog neem ik je mee in hoe ik tegen het aannaaien van onderdelen aan knuffels en amigurumi aan kijk. Mijn eigen weg en ontwikkeling hierin. Want ik draai m’n hand er nu niet meer voor om, maar dat is zeker niet altijd zo geweest! En natuurlijk ook in het hoe, inclusief een mooie, duidelijke video.

Gehaakt beertje Hazel met een houten beren kistje er achter

Aannaaien van onderdelen aan je knuffel, moet het perfect?

Iemand zei eens tegen mij dat zij al maanden alle onderdelen voor een knuffel klaar had liggen, maar het maar uitstelde omdat ze bang was dat ze het niet goed deed. Dat ze het zou verprutsen. Ze wist wel hoe ze het moest doen, maar was gewoon niet zo zeker van zichzelf.

Eigenlijk een heel herkenbaar verhaal voor mij. Want zelf zat ik ooit ook zo. Voor mij had dat alles te maken met perfectie. Ik had de overtuiging dat als ik onderdelen aan een knuffel naai, het dan perfect moet. Zoals op de foto. Zoals in het patroon. Zoals ik het in mijn hoofd heb.

Handgemaakt is imperfect, imperfectie is mooi

Tot ik het er met een andere haakster over had. Zij zei tegen mij, “maar gehaakte knuffels (of andere dingen) zijn toch met de handgemaakt, dat maakt ze uniek, dus het maakt niet uit dat ze niet perfect zijn”. Wauw, dat zette me aan het denken! Ze had natuurlijk compleet gelijk! Per definitie zijn gehaakte producten altijd met de hand gemaakt (ja, ook in de winkel want haken kan niet door machines gedaan worden!!!) en dat maakt ze uniek. Het hoeft niet perfect want imperfectie is juist mooi!

Sinds ik die realisatie had voelt het aannaaien van onderdelen aan de knuffels en amigurumi een stuk minder zwaar en groot. Ik kan het loslaten, want het geeft de knuffels en producten juist extra stijl.

Zo heb ik nog een konijntje in mijn voorraad waarvan het hoofdje niet helemaal recht aangenaaid is. Nu kan ik dat loslaten en maak ik me er niet druk meer om. Ach, hij kijkt gewoon opzij. Hij is er niet minder schattig om 😉

Oké, dat is het stukje mindset wat ik je heel graag nog even mee wou geven. Want het leven is mooi en speels en hoeft niet zo zwaar te zijn. Je kunt prachtige dingen maken met je handen met niks anders dan garen en een haaknaald! Geniet daarvan!

Hoe ik de onderdelen aan mijn gehaakte knuffel naai

Dan komt nu het stukje hoe je dan daadwerkelijk onderdelen aan je knuffels en amigurumi naait. Ik vertel je verschillende opties met foto’s en aan het einde staat nog een video waarin ik je stap voor stap meeneem in hoe ik te werk ga aan de hand van één van de voelsprieten van de Blije Bij.

Één uiteinde op een groter geheel naaien

Dit is de manier die het meeste voorkomt. Dit wordt vaak gebruikt voor armen en benen, voor hoofden die aan lichamen genaaid worden en verschillende andere onderdelen. Dit is de techniek die ik gebruik voor de voelsprieten in het patroon voor de Blije Bij, en dus ook zichtbaar is in de video hieronder. Maar ook de techniek die ik gebruik in het patroon van Konijn Sem voor de oren en het hoofd, en voor verschillende onderdelen van Beer Hazel.

Bij deze manier heb je een onderdeel wat gehaakt is en in veel gevallen nog open is wat je aan een gehaakte oppervlakte wil naaien. Zoals op de foto hiernaast de voelspriet aan het hoofd genaaid wordt.

Spelden

Hierbij vindt ik het in veel gevallen fijn om gebruik te maken van knopspelden. Hiermee speld ik het onderdeel op de knuffel, soms zelfs allemaal tegelijk om zo te zien hoe ik het er het leukste uit vind zien. Wat de uiteindelijke positie van de onderdelen moet worden. Vervolgens neem ik het uiteinde van de draad en ga met de naald onder de steken door. Zoals je op de foto hiernaast, maar ook op de foto’s hieronder kunt zien.

Eerst speld ik het vast tot ik tevreden ben over de positie van de onderdelen. De spelden laat ik zoveel mogelijk op z’n plaats. Hierdoor weet ik zeker dat ik het zo vast naai aan de knuffel zoals ik eerder bedacht had. Dan ga ik met de rest draad en naald eerst door het losse onderdeel, dan door de knuffel. Wanneer ik door de knuffel naai druk ik mijn naald in de gaatjes tussen de steken en kom aan de andere kant weer naar boven. Op deze manier gebruik je een hele steek om het onderdeel vast te naaien, wat weer extra stevigheid geeft ten opzichte van alleen een voorste lusje.

Wanneer ik helemaal rond ben dan fixeer ik de draad, door middel van een lusknoopje. Hierbij maak ik een lusje en steek de draad hierdoor en fixeer dat. Vaak herhaal ik dit een paar keer om zeker te weten dat de onderdelen niet los laten wanneer er met de knuffel gespeeld wordt. Daarna werk ik de draad weg in de knuffel zelf.

Op elkaar naaien van gehaakte uiteinden

Een andere manier die ik regelmatig gebruik om onderdelen aan elkaar te naaien, vooral als beide uiteinden dezelfde hoeveelheid steken hebben is de manier die ik nu ga beschrijven. Hierbij heb je twee uiteinden met gehaakte steken die nog open zijn, welke je op elkaar legt. Zoals op de foto hiernaast te zien is, is dit de techniek die ik gebruik in het aan elkaar zetten van sleutelhanger ijsje Lia. Maar deze techniek gebruik ik ook bij het aan elkaar zetten van het hoofd en het lichaam van beer Hazel.

Wanneer twee onderdelen, bijvoorbeeld een hoofd en een lichaam, of een ijsbolletje en hoorntje, met dezelfde hoeveelheid steken eindigen dan kun je de steken gebruiken om de onderdelen aan elkaar te naaien.

Eigenlijk is in theorie de methode hetzelfde als de manier die ik hierboven beschreef en in de video laat zien, alleen kun je bij deze manier gebruik maken van de lusjes van de steken zelf. Zelf vind ik dit eigenlijk nog de fijnste manier om onderdelen aan elkaar te naaien, omdat je niet hoeft te zoeken naar waar je je steken gaat zetten.

Je legt simpelweg beide onderdelen op elkaar en gaat met de restdaad van één van de onderdelen eerst door de ene helft en daarna door de andere. En dat herhaal je tot je helemaal rond bent. Dan zet je de draad vast en werk je deze weg in je knuffel of amigurumi.

Video tutorial: hoe naai ik een onderdeel aan mijn gehaakte knuffel

Nu jij

Nu ben ik heel benieuwd, hoe naai jij onderdelen aan je knuffels? Gaat dat je gemakkelijk af of kost het je moeite? Heeft het je misschien net als bij mij in het begin wel moeite gekost, maar draai je nu je hand er niet meer voor om? Vertel het mij met een reactie onder deze blog.

Meer ondersteuning nodig?

Blij met deze tutorial maar heb je meer ondersteuning nodig of wil je meer van het haken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks