Hoe gebruik je nou eigenlijk veiligheidsoogjes??

16 juni 2022 | Tutorials | 0 Reacties

Laatste aanpassing:
4 juli 2024

Veiligheidsoogjes, in het Engels ook wel safety eyes, worden enorm veel gebruikt in het haken van knuffels en amigurumi. Maar als je ze de eerste keer voor je hebt dan zijn ze helemaal niet zo makkelijk te gebruiken. Er zit wel degelijk een handigheidje in om veiligheidsoogjes daadwerkelijk veilig te gebruiken.

Zelf zette ik het eerste paar van mijn veiligheidsoogjes ook verkeerd in de toen gehaakte knuffel. Gelukkig ging deze niet naar een gezin met kleine kinderen dus dat scheelt! Maar gehaakte knuffels zijn natuurlijk heel leuk om cadeau te geven aan kleine kinderen. Als je de oogjes niet goed bevestigd kunnen deze zeer zeker verslikkingsgevaar veroorzaken.

En dat is nou precies waarom ik deze blog schrijf. Zodat als jij twijfelt of je het goed begrijpt. Als jij twijfelt of je ze goed gebruikt nog even de uitleg en bevestiging kan krijgen of dat ook daadwerkelijk zo is.

Sleutelhanger in de vorm van een gehaakt hart in een licht paarse kleur

Wat zijn veiligheidsoogjes?

Veiligheidsoogjes zijn een cruciaal onderdeel van veel knuffels en amigurumi. Ze bestaan uit twee delen. Op de foto hiernaast kun je zien dat het ene deel bestaat uit een half rond bolletje met een stokje eraan, dit is bij deze oogjes helemaal zwart. En het tweede deel is een achterkant.

De achterkant is in de meeste gevallen net als de voorkant gemaakt van plastic, maar bij sommige kleine maten veiligheidsoogjes is de achterkant van metaal gemaakt.

De achterkant is, zoals je ook op de foto kunt zien, een soort van hol aan één kant en bol aan de andere kant. Dit heeft alles te maken met het stevig vastzetten van de oogjes.

De achterkant van de veiligheidsoogjes gaat op de juiste manier over het geribbelde stokje van de voorkant en kan dan niet meer los. Dit is wat de veiligheidsoogjes veilig maakt.

Je kunt veiligheidsoogjes in heel veel maten en kleuren vinden. Met en zonder glitters, katten en slangen ogen. En op dezelfde manier als de ogen zijn er tegenwoordig ook neuzen te krijgen! Op deze manier heb je altijd een passend paar ogen of een neusje voor jouw gehaakte knuffel of je amigurumi.

een paar zwarte veiligheidsoogjes, met de ringen die daarbij horen, op een houten ondergrond

Hoe gebruik je veiligheidsoogjes op een veilige manier?

Nou, dan nu natuurlijk het stuk waar je hier voor bent. Ik heb al heel wat creaties langs zien komen waarbij de oogjes niet veilig gebruikt zijn. Dat men niet wist dat de achterkant aan de binnenkant van je knuffel moet en dus achter het zwarte deel van de ogen zichtbaar is. Of mijn eigen fout: het achterkantje er verkeerd aan om op zetten. Dus hier komt ie hoor!

Hoe moet je veiligheidsoogjes nou gebruiken om ze veilig te laten zijn?

Eigenlijk is het heel simpel. Net als met heel veel dingen als je weet hoe het moet 😉 Je begint natuurlijk met bepalen waar je je oogjes wil plaatsen. In de meeste patronen, in elk geval in al mijn patronen, staat aangegeven waar de oogjes moeten komen. Je telt de rijen uit en plaatst de oogjes in de gaten tussen de steken op de juiste plek. Natuurlijk kan je daar altijd in veranderen als je iets anders leuker, mooier of schattiger vindt. Want dat is natuurlijk het toffe van handgemaakte producten!

Voorkant van de oogjes

Wanneer je bepaald hebt waar je je oogjes wil plaatsen dan steek je het stokje van de voorkant van de oogjes van buiten naar binnen, in je knuffel of amigurumi. Wanneer je tevreden bent met waar de oogjes komen pak je de achterkant erbij. Let wel op: wanneer je de achterkant geplaatst hebt kun je deze er NIET meer af krijgen dus kan je de oogjes ook niet meer verplaatsen!

Wanneer je de achterkant erbij pakt en deze op de voorkant wil bevestigen dan kan het handig zijn om je knuffel gedeeltelijk binnenste buiten te keren om er makkelijk bij te kunnen. Ook is een harde ondergrond heel fijn, want het vastklikken van de achterkant op de voorkant van de veiligheidsoogjes kost vaak wat kracht.

Achterkant plaatsen

Je plaatst de achterkant over de voorkant met de bolle kant naar je toe. De holle kant van de achterkant gaat dus richting de voorkant van het veiligheidsoogje. Bekijk eventueel de video een stukje verderop als de tekst alleen hier te vaag blijft. Want dit is het belangrijke deel om de veiligheidsoogjes veilig te laten zijn.

Als je de achterkant er niet op de juiste manier op zet, of niet ver genoeg of volledig genoeg op zet dan kan deze los schieten van de voorkant van het veiligheidsoogje. Dan is deze dus niet veilig meer. Je hoort vaak een klik wanneer de achterkant over de ribbels van het stokje van de voorkant gaan. Ik zet mijn oogjes vaak met 2 klikken vast. Dus 2 ribbeltjes. Als je dunner garen gebruikt kan hem ook nog verder aandrukken. Maar met het gebruik van Soft Cotton DK is het wel zo fijn om iets ruimte te houden om het hoofd te vormen, anders zie je de achterkant van je veiligheidsoogje door de voorkant van je knuffel.

Kanttekening over veiligheid bij kinderen onder de 3 jaar

In theorie en in 99% van de gevallen kun je kinderen onder de 3 jaar ook gewoon veilig laten spelen met een knuffel met veiligheidsoogjes. Echter kan het zo zijn dat kinderen hun tandjes, vooral als deze net door komen of net doorgekomen zijn, om de voorkant van de oogjes zetten. Met genoeg sabbelen en bijten kan het dan voorkomen dat de bolletjes van de voorkant van het stokje af breken doordat het plastic hier veelvuldig overbelast wordt. Dit gebeurt vaker wanneer er ruimte is, of is ontstaan tussen de oogjes en de stof van de knuffel.

Omdat je dit nooit helemaal zeker weet is het dus ook mijn mening om kinderen onder de 3 jaar niet zonder toezicht met knuffels met veiligheidsoogjes te laten spelen. Eigenlijk geldt dit voor alle zelfgemaakte knuffels en speelgoed dat je voor baby’s en zeer kleine kinderen maakt. Er kan altijd tijdens het spelen iets los komen wat in een mond gestopt wordt. Dit komt puur doordat wanneer iets zelf gemaakt is lang niet alles even goed vast zit of afgewerkt is.

Video tutorial: Veiligheidsoogjes gebruiken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je veiligheidsoogjes moet gebruiken bekijk dan de video eens.

Meer ondersteuning nodig?

Zo, nu weet je hoe je veiligheidsoogjes moet gebruiken. Ik hoop dan ook dat je echt wat hebt gehad aan deze haaktutorial.

Wil je zelfstandig meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials! Of kies een leuk haakpakket voor beginners uit.

Ga je liever met een gedegen cursus aan de slag met haken? Dan is mijn Haak Helden Academy echt iets voor jou! Geen gezoek naar de juiste steken en materialen. Geen proeflapjes haken, maar juist meteen aan de slag met leuke projecten. Je krijgt alle materialen thuisgestuurd én ondersteuning van mij erbij als je dat nodig hebt!

Shop de producten uit deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *