Hoe moet je een haaknaald vasthouden?

Coras-knitknacks_ingridvreijsen-28-63298b5e-1920w.jpg

Tja, daar zit je dan. Vol enthousiasme om met het haken aan de slag te gaan. Je hebt een haaknaald gekocht, garen en een patroon uitgekozen en inmiddels in huis. En nu dan? Hoe begin je in hemelsnaam? Hoe moet je die gekke haaknaald nou eigenlijk vasthouden?

Ook geen idee? Dan ben je op de juiste plek! Ik ga het je laten zien in deze blog!

Kijk mee!

Hieronder laat ik je in een video zien hoe je je haaknaald kunt vasthouden. Er zijn namelijk verschillende manieren voor. Ik laat het in de video rechtshandig en linkshandig zien.
Daaronder staat alles ook nog duidelijk uitgeschreven met alle aandachtspunten erbij. Dus kies lekker wat je fijner vindt, video of geschreven tekst!

Twee manieren

Er zijn twee bekende manieren om je haaknaald vast te houden. De meeste hakers houden hun haaknaald op één van deze twee manieren vast. Al zijn er ook veel verschillende tussen wegen en is er echt niet één manier die goed of fout is!

Zoals een pen

De eerste bekende manier is om je haaknaald vast te houden zoals een pen. Dus zoals je een pen of potlood vast zou houden als je er mee gaat schrijven. Met de haaknaald tussen je duim en wijsvinger en het uiteinde ervan bovenop je hand. 

Je steekt de haaknaald iets meer van boven in de steken dan met een pengrip. De mensen die deze manier van vasthouden fijn vinden zeggen dat het ze meer controle over de haaknaald geeft.

Zoals een mes

De tweede bekende manier is om je haaknaald vast te houden als een mes. Dus zoals je je mes vast houdt als je je eten snijdt. 

Je haaknaald gaat dan onder je hand door en je kan je wijsvinger gebruiken om je haaknaald te sturen. 

Veel mensen vinden dit de manier die je handen het minste belast tijdens het haken. 

Comfort als uitgangspunt

Ik zei het net al even, er is niet één manier die goed of fout is. Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is dat je haaknaald comfortabel in je hand ligt. Dat je er gedurende een langere tijd gebruik van kunt maken zonder dat je handen er pijn van gaan doen. En natuurlijk dat je goede controle over de haaknaald hebt, dat je hem makkelijk in kunt steken in de steken en de draad kunt ophalen.

Daarin speelt trouwens niet alleen de manier waarop je je haaknaald vast houdt mee, maar ook de vorm van de naald. Hier ga ik in een volgende blog nog wat meer over vertellen.

Zoals je misschien kunt zien is voor mij de meest comfortabele manier om mijn haaknaald vast te houden een afgeleide van de mesgrip. Hiermee heb ik goede controle over mijn haaknaald en zeker naalden met een ergonomische grip eraan passen heel fijn in mijn hand.

Linkshandig is anders?..

Zelf ben ik rechtshandig, net als het overgrote deel van de bevolking. Dat zorgt er voor dat ik er eigenlijk niet echt over na hoef te denken hoe ik m’n haaknaald hou en hoe ik een patroon volg. Tot ik een linkshandige tester voor een patroon had heb ik er niet eens bij stil gestaan dat als je haakt dat als linkshandige anders gaat! Voor deze blog wou ik me hier dan toch in verdiepen en dit is wat ik er over heb kunnen vinden.

In principe hou je je haaknaald op dezelfde manier vast als je linkshandig bent als rechtshandig, alleen in de andere hand. Wat eigenlijk een belangrijker verschil is dat je als linkshandige van links naar rechts haakt in plaats van van rechts naar links.

Proberen, proberen, proberen!

Of je nou links of rechtshandig bent, zoek naar een manier waarop je haaknaald comfortabel in je hand ligt en je er langere tijd gebruik van kunt maken zonder dat je last van je handen krijgt. De beste manier om dat te doen is natuurlijk gewoon gaan uitproberen. Probeer de mesgrip uit, probeer de pengrip uit, en kijk dan wat voor jou fijner haakt. En als dat op een heel andere manier is dan één van deze twee: ook goed toch! Als jij er maar mee uit de voeten kunt!

Meer ondersteuning nodig?

Meer leren over haken, materialen en haaknaalden? Bekijk dan ook deze haaktutorials of een van de beginners pakketten!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks