Katoen is beter dan synthetisch garen!
Toch? Of misschien toch niet? Net als veel andere mensen dacht ik tot voor kort dat katoen beter was voor het milieu dan synthetisch garen. De uitspraak boven deze blog was dan ook de mijne. Maar klopt dat wel? Is katoen nou echt beter voor het milieu dan synthetisch garen? Om daar eens naar te kijken neem ik jullie mee in de productie processen van beide soorten garen. zowel katoen als synthetisch garen.
Productie synthetische garens
Om de voors en tegens van syntethische garens goed te begrijpen ga ik heel kort iets vertellen over de manier waarop ze geproduceerd worden. Mocht je daar nou meer over willen weten dan raad ik je aan om deze pagina over de synthetische spinprocessen eens te lezen.
Er zijn eigenlijk drie verschillende processen die gebruikt kunnen worden bij het maken van synthetische vezels. Twee daarvan zijn een chemisch proces en de derde een fysisch proces.
Smeltspinnen is een fysisch proces, terwijl droog- en natspinnen chemische processen zijn. Het verschil zit er vooral in dat er bij droog- en natspinnen chemische stoffen gebruikt worden om de korrels kunststof op te lossen, terwijl bij smeltspinnen de korrels gesmolten worden door middel van hitte.
Het smeltspinnen heeft binnen de industrie de voorkeur, omdat dit het makkelijkst te regelen is en het meest milieuvriendelijke proces is. Er worden bij het smeltspinnen namelijk geen chemicaliën gebruikt, waardoor de chemische belasting voor het milieu beperkt is. Maar daarintegen wordt er wel veel energie gebruikt bij dit spin proces.Tegenwoordig worden de chemische stoffen die bij nat- en droogspinnen gebruikt worden zoveel mogelijk teruggewonnen. Dit natuurlijk ook onder invloed van milieubewegingen. Want deze stoffen zijn enorm schadelijk voor het milieu, mens, dier en planten.
Productie proces katoen
Om een goede vergelijking te maken ga ik ook wat vertellen over de teelt en productie van katoen garens. En dat dat zeker niet zo groen is als dat we vaak denken.
Katoen komt van een plant
Katoen is afkomstig van de katoenplant. Rijpe katoen, die zeer kenmerkende witte bollen, worden geoogst met een plukmachine. Daarbij worden er van allerlei middelen gebruik gemaakt om de verontreiniging van bladeren en takjes zo klein mogelijk te houden.
Het geplukte katoen word daarna van de ene naar de andere plek gebracht om van dat katoen mooi garen te maken. De verschillende processen waar het katoen doorheen gaat van oogst tot bolletje garen zijn:
- plukken
- pluis, korte vezels en verontreinigingen verwijderen
- kammen
- kaarden
- spinnen
- bleken
- verven
Soms vinden de verschillende productieprocessen die nodig zijn zelfs in verschillende landen plaats.
Moeilijke plant om te telen
Katoen wordt eigenlijk altijd als monocultuur verbouwd. Dat houdt in dat het de enige plant is die verbouwd wordt op een stuk grond. Dat zorgt er dan weer voor dat de plant zeer gevoelig is voor plaagdieren en ziekten. Er wordt dus veelvuldig gebruik gemaakt van onkruidbestrijding en pesticiden.Ook heeft de katoenplant veel water en mest nodig. Het is dus absoluut geen makkelijke plant om te groeien. Het is zelfs een zeer dorstige plant, voor één kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig.
Bewerkingen om het garen mooier te maken
Omdat ruwe katoen licht crème van kleur is is het soms nodig om het eerst te bleken voordat het geverfd kan worden. Ook wordt er soms nog gebruik gemaakt van natriumhydroxide en hitte zonder trekspanning, om er voor te zorgen dat de kleuropname van de vezels verhoogd wordt.
Naast ‘gewone’ katoen is er ook garen wat gemaakt is van gemerceriseerd katoen. Dat bestaat nog steeds voor 100% uit katoen, maar het heeft een speciale behandeling gehad.
Het wordt onder trekspanning blootgesteld aan natriumhydroxide. Hierdoor veranderen de vezels van structuur en krijgt het meer glans.
Gemerceriseerd katoen is heel populair om knuffels en amigurumi mee te maken, omdat het het eindproduct een mooie glans geeft.
Dus? Is katoen beter dan synthetisch garen?
Hmm, nou niet perse.. Ze hebben beiden hun eigen bedenkingen erbij. Synthetische garens hebben heel duidelijke milieubedenkingen wat betreft het gebruik van chemicaliën en dergelijke in het productieproces. Maar daar in tegen worden er ook verschillende chemicaliën gebruikt in het productieproces van katoengaren.
Hoge CO2 belasting van katoen
Ook de CO2 belasting van het maken van katoen is hoog. Er wordt geschat dat de productie van één kilo katoen het milieu met ongeveer 40 kg CO2 belast. Dat is zelfs vele malen hoger dan de productie van één kilo polyester. Dat wordt geschat op 5kg CO2 per kilo polyester.Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat katoen de hele wereld over gaat voordat het in de winkel ligt. Dit draagt natuurlijk allemaal bij aan de CO2 uitstoot! Mocht je hier meer over willen lezen dan raad ik dit artikel over de productie van katoen zeker aan.
Hoge chemische belasting van synthetische garens
Ook het bleken en verven van de katoen is een grote milieu belasting. Soms worden de vezels nog behandeld met natriumhydroxide en ook de bleek en verfstoffen zitten schadelijke stoffen voor mens en milieu in.
Maar ook synthetisch garen is niet onschuldig. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan en steeds meer opgemerkt dat er enorm veel microdeeltjes van synthetische garens in het afvalwater, de zee en grondwater zitten. Daarnaast worden de synthetische garens gemaakt met processen die belastend zijn voor het milieu, of doordat er gebruik gemaakt wordt van chemicaliën, of doordat er veel energie nodig is om het te maken. Synthetische garens zijn goedkoop om te produceren, en dat maakt ze vaak ook goedkoop om te kopen. Daardoor zijn ze erg populair onder handwerkers met een klein budget.Daar in tegen zijn synthetische garens, hoe zacht, goedkoop en mooi ze ook zijn, uiteindelijk gemaakt van kunststof als grondstof. Die realisatie heeft bij mij wel een verandering te weeg gebracht omdat op de één of andere manier toch anders en als minder voelt.
Conclusie
Nou ja, er is dut niet zo goed te zeggen of katoen of synthetisch garen beter is. Gezien de milieu overwegingen zijn ze eigenlijk allebei niet de beste keuze, alleen beiden op een andere manier. Of in elk geval, ik kan het niet zeggen welke beter is. Beiden hebben dus duidelijk hun voors en tegens. Daarom zou ik voor nu zeggen: kies wat past bij je portemonnee en de eigenschappen die het eindproduct moeten hebben.
Zelf kies ik er voor om steeds minder katoen en synthetisch garen te gaan gebruiken. Er zijn drie redenen die voor mij meespeelden in de beslissing om geen synthetisch garen meer te willen kopen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal duurzame alternatieven voor zowel katoen als synthetische garens en materialen. Shop ze via de knoppen hieronder.
Shop de producten die bij deze blog passen
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen
Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!
Cora's Knit Knacks
Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28
Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982
Het duurzame assortiment van Cora's Knit Knacks bevat onder andere Hoooked, Lankava en Rosarios 4 garens
© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks