Voor elk product het juiste garen

IMG_20200617_160017738-cb0bc215-1920w.jpg

Voor ik een product maak kies ik heel kieskeurig welk garen hier het beste geschikt voor is. Want elk garen heeft andere eigenschappen. Het materiaal waar het garen van gemaakt is zorgt er voor dat een product bepaalde eigenschappen heeft. Zo neemt katoen heel goed water op en kan synthetisch garen goed in de wasmachine. Maar zelfs als je kijkt naar alleen de gerecyclede katoen garens zitten daar veel verschillen tussen. Qua structuur, textuur en gevoel. En al die dingen geven iets mee aan het eindproduct. Maar wat is dan het juiste garen voor een project of product?

Ik neem echt de tijd om te kiezen welk garen ik geschikt vind voor een bepaalt product. Daarin neem ik mee hoe zacht het eindproduct moet zijn, maar ook welke andere functies het eindproduct moet vervullen. Zo is het natuurlijk wel zo fijn dat een scrunchie lekker zacht is, maar kan een vloerkleed wel wat ruwer zijn. Door middel van deze blog wil ik wat inzicht geven in hoe mijn keuze proces gaat rondom verschillende producten die ik van gerecycled katoen gemaakt heb.

Vrouw met verschillende garens waarvan ze er ééntje aanwijst

Het juiste garen voor manden en andere woondecoratie

Leger groene gehaakte mand met houten knoop

Voor manden en home decor gebruik ik het liefste een wat groffer garen. Zoals bijvoorbeeld het touwactige garen van Bobbiny. Dat is garen wat gemaakt is van gerecycled katoen, en dan opnieuw gewoven tot een koord. Het oogt daardoor erg robuust. 

Dit is het minst zachte garen wat ik tot nu toe gebruikt heb. Maar daar kies ik juist bewust voor op het moment dat ik voor dit garen kies. Omdat ik het eind product een robuust uiterlijk mee wil geven.

Een ander garen wat ik ook wel graag gebruik voor manden en andere decoratie producten is Hoooked Zpagetti. Dit is garen dat gemaakt is van gerecyclede katoen stof. Het wordt ook wel vaak t-shirt garen genoemd. Dit garen voelt aan als een t-shirt van goede kwaliteit. 

Het heeft een uniek uiterlijk en geeft een unieke structuur aan het eindproduct. Ondanks dat het niet ruw is, is dit garen wel vrij zwaar.

Een voorbeeld van dit garen kun je zien in deze decoratie mand.

Een ander garen dat ik wel fijn vindt om te gebruiken voor decoratie producten is Barbante van Huisje van Katoen. Dat is een niet garen wat ook weer gemaakt is van gerecycled katoen van restproducten uit de kleding industrie. 

Dit is nog het zachtste garen van deze drie. Dit garen is niet heel erg strak gedraaid en gemaakt van verschillende losse vezels. 

Dit is het garen dat ik gebruikt heb voor dit kussen, maar wat ik ook voor verschillende geknoopte sleutelhangers gebruikt heb.

Gehaakte mand van gerecycled tshirt garen met close up van de houten knoop

Het zachtste garen voor duurzame scrunchies

Voor de scrunchies wilde ik toch echt iets zachters hebben dan wat ik tot nu toe beschreven heb. Want deze garens zijn wel fijn om mee te werken. Maar echt super zacht zijn ze nog niet. En toen, precies toen ik aan het zoeken was, zag ik een bericht van Hoooked langs komen dat ze een nieuw, super zacht, gerecycled katoen garen hadden!

En dat moest ik natuurlijk uitproberen. Dus heb ik een paar kleuren besteld, en het is inderdaad echt heerlijk zacht!

Dit is hèt garen geworden waar ik nu de scrunchies van maak. Dit garen heet Soft Cotton DK. En zacht is het zeker! Dat maakt dat ik dit garen echt het juiste garen vind voor het maken van mijn scrunchies. 

Licht gele gehaakte scrunchie in het haar van een tiener, haar elastiek in knot
Scrunchie in rood en oranje tinten in het haar, met knot

Kort daarna zag ik ook dat ze een ander gerecycled katoen garen hadden. Op de site gaven ze aan dat dat ook heel goed geschikt was voor het maken van knuffels. Maar er stond niks over hoe zacht of flexibel het was.

Maar het was wel beschikbaar in hele mooie kleuren en met kleurverloop! En dat vond ik toch wel heel mooi, dus heb ik er toch maar één bolletje van besteld, ook om eens uit te proberen hoe het kleurverloop eruit zou zien in een scrunchie.

Dit garen is Eco Barbante van Hoooked. Dit garen is wel iets minder zacht dan de Soft Cotton DK, daarom gebruik ik dit alleen voor de kleuren die in Soft Cotton DK niet beschikbaar zijn. Zoals de mooie verloop kleuren!

Het juiste garen van gerecycled katoen voor knuffels en amigurumi

Voor knuffels en amigurumi gebruik ik ook veel gerecycled katoen. Zo zijn bijna alle patronen van de knuffels ontworpen met Soft Cotton DK garen.

Niet alleen gerecycled katoen

De keuze en afwegingen over welk garen het meest geschikt is hebben natuurlijk niet alleen betrekking op gerecycled katoen, maar op alle producten die ik maak en alle soorten garens. In mijn blog over producten op maat schrijf ik hier ook over. Dus als je daar meer over wilt weten klik dan even door en lees die blog ook.

Drie gehaakte konijnen knuffels op een houten ondergrond

Shop de producten uit deze blog

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks