Waar haal ik nou eigenlijk mijn inspiratie vandaan?

cactus-2Bkeyring-2B1.8-1920w.jpg

Een paar dagen geleden kreeg ik de vraag waar ik inspiratie op doe. En dat is eigenlijk op heel veel plekken: social media en pinterest, maar ook iets wat ik in ‘de wereld’ om mij heen zie, zoals in de natuur, op straat of in de winkel. En soms ook gewoon omdat ik ergens van baal, dat ik een opberg mand mis bijvoorbeeld. Maar dan kan het soms best lastig zijn om daarin origineel te blijven. In deze blog schrijf ik over hoe ik tegen inspiratie en originaliteit aan kijk.

Waar haal ik inspiratie vandaan?

Ik haal op heel veel plekken inspiratie vandaan. Soms is het omdat ik iets in de winkel zie waarvan ik denk dat ik dat leuker en beter kan maken. En dan bedoel ik met beter vooral dat het beter past binnen de normen en waardien die ik heb. Bijvoorbeeld scrunchies maken van duurzaam katoen omdat duurzaamheid belangrijk voor mij is.

Op intuïtie

Heel soms dan krijg ik ook zo’n golf van inspiratie dat ik niet eens weet waar het vandaan komt. Dat had ik bij het ontwerpen van dit konijntje. 

Het origineel hiervan was voor het zoontje van een vriendin. Ik wilde heel graag iets maken, maar dat moest dan wel iets leuks zijn. Iets wat wat langer mee ging en geen deken, want daar had ik de tijd niet voor.

En toen, op een middag, toen ik op de fiets zat en gewoon mijn gedachten liet gaan had ik ineens het idee voor dit konijntje. Puur op intuïtie!

Donkerblauw gehaakt konijntje op een houten ondergrond

Na leren van nieuwe techniek

En soms is het ook gewoon zo dat ik een patroon van iemand zie of volg en dat dat een inspiratie bij mijn triggert. Dat is vooral als ik al langer met iets in mijn hoofd rond loop, maar niet zo goed weet hoe ik dat dan moet maken. Dan kan er een stukje van een patroon zijn wat mij een nieuwe techniek leert waardoor ik dat wat ik wilde maken kan maken.

Gehaakt cactus kussen met cactus sleutelhanger ernaast

Dat heb ik heel sterk bij de cactus sleutelhanger gehad. Ik liep al weken rond dat ik zoiets wilde maken. Had het zelfs al een keer uitgeschetst op papier.

Maar ik wist gewoon niet hoe ik het potje zo kon krijgen zoals ik in mijn hoofd had. En toen.. toen kreeg ik de eerste YLA box en daar zat deze cactus in naar patroon van Lisanne van Draad en Praat in. En in dat patroon werd een techniek gebruikt om de pot aan de cactus te bevestigen die ik nog niet kende. Maar wat wel precies was wat ik wilde. 

Dus toen heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven voor mijn eigen cactus sleutelhanger. En zeg nou zelf? Ze zijn niet te vergelijken toch? Want dat is wel iets wat ik belangrijk vind, dat het niet overduidelijk van een ander is. Want het is gewoon zo dat ik leer door te doen, zeker in mijn handwerk. En dat alles wat je leert weer leidt tot ervaring die je voor je eigen ontwerpen gaat gebruiken.

Iets van een ander waar je je eigen draai aan geeft

En soms leidt iets wat je bij een ander gezien hebt tot inspiratie. Dat kan zijn via social media of pinterest. En dat werkt bij veel makers zo. Je ziet iets waar je misschien weer wat anders van kunt maken door er je eigen draai aan te geven door middel van een andere techniek of een ander soort garen.

Bij mij duurt het vaak even voordat ik ook echt met iets via deze inspiratiebron aan de slag ga. Want ik wil zeker weten dat wat ik maak ook echt van mij is, en niet een kopie van een ander. Dus denk ik er vaak veel over na, ik laat het eens rustig bezinken, visualiseer hoe ik wil dat het er uit komt te zien. En dan ga ik er alleen mee aan de slag als het ‘eigen’ genoeg is.

Close up van twee blauwe gehaakte manden in elkaar gestapeld

Hoe zit het dan met originaliteit?

Originaliteit kan best een probleem zijn als je wat nieuws wilt ontwerpen. Want hoe weet je zeker dat er niemand anders ooit hetzelfde idee gehad heeft en het ook al eens gemaakt heeft? Dat jouw idee echt een origneel idee is?

Dat kan je eigenlijk niet weten. Je kan zoeken op internet om te zien of er al iemand anders een soort gelijk idee gehad heeft, maar veel meer kan je niet doen. Het is ook niet zo dat er iemand is die patent heeft op een bepaalde steek of een idee. Al is het natuurlijk niet handig om compleet hetzelfde te maken als wat je bij iemand anders gezien hebt.

Maar omdat er maar een beperkt aantal steken en technieken zijn in handwerken kan niemand je vertellen dat je iets niet mag doen omdat het ‘van hun’ is. Je kan je daarnaast natuurlijk afvragen of iemand op dit moment in de samenleving nog wel eens ooit één originele gedachte heeft. We worden van zoveel kanten beïnvloed dat dat bijna niet meer mogelijk is. 

Maar dat neemt niet weg dat we allemaal wel origineel en uniek willen zijn. En dat we onze producten zo uniek en origineel mogelijk willen maken. Dat is echter niet altijd mogelijk. Zo weet ik van verschillende andere haaksters op instagram die ook gehaakte scrunchies maken. Maar door verschil in materiaal of steken heeft iedereen er zo zijn eigen draai aan gegeven.

Vrouw die lachend verschillende garens laat zien

Ik maak mijn product uniek!

Want als maker maken wij onze eigen producten uniek! Zo speelt het garen waar ik voor kies erg mee met hoe het eind product eruit komt te zien. Heb ik een voorkeur voor andere kleuren of een andere steek. En, iedere haker heeft een andere hand van haken, verschil in spanning maakt zo’n groot verschil uit hoe iets er uiteindelijk uit komt te zien!

Dus door de keuze van bepaalde materialen maak ik mijn producten uniek. Dat ik degene ben die het maakt en niet iemand anders, dat maakt het mijn product en dat maakt het uniek. Daarin maak ik heel bewuste keuzes voor duurzaam garen, terwijl een andere maker juist weer kiest voor het allerzachtste garen. Beide producten zijn mooi en zijn uniek, want ze zijn door twee unieke mensen gemaakt!

Vermelding maker patroon

Gehaakte olifant Ellie knuffel, zachte gehaakte knuffel

Daarmee heb ik het trouwens alleen over wanneer je zelf iets ontwerpt. Als je iets naar het patroon of idee van een ander maakt en daar niet bij vermeld dat het van een ander is dan is dat natuurlijk niet zo lief 😉  

Omdat ik ook een aantal producten naar patroon van een ander in mijn winkel heb staan zal je bij deze producten een ontwerper vermeld zien. 

Deze producten zijn nog steeds uniek, want ze zijn door mij gemaakt en ik heb eventueel aanpassingen gedaan aan het patroon om het toch iets meer bij mijn stijl te laten passen. Zoals bij deze olifant, het originele patroon hiervan had geel haar en een rode stropdas om er een soort karikatuur van Trump van te maken. Maar dat vond ik niet leuk en niet bij mij passen, dus heb ik dat achterwege gelaten.

Maar toch heeft er iemand anders ook veel tijd en energie in gestoken en mag dat best gerespecteerd worden door de originele ontwerper te vermelden vind ik.

En jij?

Nou, ik krijg dus op verschillende manieren inspiratie. Soms gebeurt het gewoon, en andere keren klopt er iets na het maken van iets van een ander of na het leren van een nieuwe techniek. Omdat het alsnog door mij gemaakt wordt komt de originaliteit niet in het geding. En jij? Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Shop de producten uit deze blog

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks