Waarom kies je voor handgemaakt?

valentijns-2Bbeer-2B8-2a525c9e-1920w.jpg

Vorige week kreeg ik de vraag “waarom zou ik nou iets handgemaakt bij jou kopen in plaats van gewoon in de winkel?”. Nu zou ik natuurlijk kunnen antwoorden met “omdat je mij ZO leuk vind dat je mij graag wilt ondersteunen” en voor een deel zou dat dan ook nog eens waar zijn. Maar er speelt natuurlijk veel meer mee wanneer je overweegt handgemaakt te kopen. Hieronder benoem ik de 5 dingen die voor mij meespelen in het kiezen voor handgemaakt in plaats van in de winkel gekocht.

Handgemaakt is altijd uniek

Allereerst zijn alle producten die door makers aangeboden worden natuurlijk uniek. Je zal het nooit in de winkel kunnen kopen zoals het door de maker aangeboden wordt. Het is door hun zelf bedacht, ontworpen en gemaakt. Vaak komt dit juist uit een wens om iets te hebben wat niet in de winkel beschikbaar is.

Maar daarnaast zijn ook nog eens geen twee producten hetzelfde. Want er kunnen verschillen zitten in de uitvoering, materialen en het maak proces van de producten waardoor ze net even anders zijn. Dat kan een klein kleurverschil zijn, maar bijvoorbeeld ook een steekje meer of minder.

Verschillende kleuren gehaakte scrunchies die met de handgemaakt zijn

Als ik kijk naar mijn eigen producten waar ik er meerdere van heb dan zitten er toch vaak wel kleine verschillen in. Bij de scrunchies zit er bijvoorbeeld verschil in de hoeveelheid materiaal die om het elastiek heen zit.

Dat zijn logische en gebruikelijke verschillen, want ik tel niet iedere steek die om het elastiek heen gaat. Ik ga door tot het er mooi uit ziet. Daardoor heeft de ene meer en de andere misschien wat minder. 

Ook kan er een verschil zitten in de dikte van het garen. Dat kan komen omdat ik een ander garen heb moeten kiezen, of omdat er kleine verschillen zitten tussen de kleuren of batches van het garen.

Dat maakt het ene product ook niet beter of mooier dan het andere, maar dat maakt ze wel allemaal uniek!

Handgemaakt is betere kwaliteit

Werkelijk alle makers die ik ken vinden de kwaliteit van hun producten super belangrijk. Want we willen iets moois afleveren en dat moet natuurlijk niet meteen uit elkaar vallen. Hierdoor zoeken makers naar kwalitatief goede materialen voor hun producten.

De producten van makers gaan vaak langer mee. Dat komt omdat er aandacht besteed wordt aan kwalitatief goede materialen die als grondstoffen gebruik worden, maar ook aan het ontwerp van het product zelf. Handgemaakte producten zijn over het algemeen duurder dan ‘gewone’ producten in de winkel, maar juist wel weer van betere kwaliteit waardoor ze langer mooi blijven en langer mee gaan.

Je koopt van een echte persoon

Soms is de keuze voor handgemaakt juist ook heel makkelijk. Want je wil iets van een specifieke maker hebben. Omdat wat zij maken zo uniek is dat je dat nergens anders kunt krijgen. Want wanneer je een handgemaakt product koopt dan koop je dat van een ‘echte’ persoon.

Als je een bestelling doet dan wordt er door de maker meestal een rondedansje gedaan, ook al zijn ze al heel lang in business. Want als je een handgemaakt product koopt dan help je meestal iemands droom verwezenlijken!

Een ander aspect van het kopen van een echte persoon is het geloven in en het willen ondersteunen van het verhaal van de maker. Vaak zijn de normen en waarden van de maker verweven in hun bedrijf en hun producten. 

Denk bijvoorbeeld aan een eerlijk loon, goede kwaliteit producten of duurzaamheid. Als je een product koopt van een maker waarvan de normen en waarden passen bij jouw eigen normen en waarden dan voelt dat zo veel fijner dan een product uit de winkel. 

Vrouw die blij verschillende bollen garen laat zien

Handgemaakte producten passen bij jouw persoonlijke waarden

Zoals ik net al schreef kunnen de normen en waarden van de maker aansluiten op jouw eigen normen en waarden waardoor je het fijn vindt om bij hen te kopen. Maar wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat jij graag voor handgemaakt kiest omdat dat binnen jouw eigen normen en waarden past.

Ondersteunen van een (lokale) maker of klein bedrijf

Bijvoorbeeld omdat jij het belangrijk vind dat je van kleine bedrijven of lokale bedrijven koopt. Omdat je het niet fijn vind dat als je een product in de winkel koopt je niet de oorsprong kunt achterhalen. Of dat het niet duidelijk is waar het geld uiteindelijk naar toe gaat als je een product in een grote winkelketen koopt.

Liefde en passie die in het product gaat

Of misschien vind je het wel belangrijk om een product te kopen waarvan je weet dat dit met veel liefde en passie gemaakt is. Handgemaakte producten worden niet in China in een fabriek aan de lopende band gemaakt. In plaats daarvan is er iemand uren bezig geweest om een product te ontwerpen, maken, testen en uitproberen, nog eens maken en uit eindelijk te koop aan te bieden. En dat is natuurlijk aan het eindproduct te merken, het is van kwalitatief betere kwaliteit dan producten uit de winkel.

Producten op maat of gepersonaliseerde producten

Soms is handgemaakt juist ook je enige optie. Omdat je iets wilt dat volledig naar jouw wensen gemaakt wordt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een deken of manden voor in huis die volledig aangepast zijn aan de kleuren van jouw interieur. Of bijvoorbeeld een speenkoord of baby deken met de naam van je baby erop.

Over het algemeen bieden ‘gewone’ winkels die service niet aan. Maar bij de meeste makers is dat wel mogelijk. Soms kun je kiezen uit een aantal standaard kleuren die zij op voorraad hebben, of je kunt de kleuren helemaal in overleg regelen. Bijna alle makers staan er voor open om benaderd te worden voor het maken van een product op maat.

Denk jij nou aan de hand van deze blog dat je ook wel een mooi handgemaakt product wilt? Neem dan een kijkje in mijn winkel! En als je een product op maat wilt stuur me een berichtje, of lees eerst mijn blog over hoe ik te werk ga als we jouw perfecte product maken.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

Betaalopties

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks