Yarni Eco Cotton: een heel fijn en duurzaam katoen garen

Drie kleuren gerecycled katoen garen voor haken en breien, yarni eco cotton in creme wit, oranje en geel

Een tijdje geleden kreeg ik van Paula van Haakspot drie bolletjes Eco Cotton van haar huismerk Yarni opgestuurd. Zij was benieuwd naar mijn mening over dit garen aangezien ik veel gebruik maak van Soft Cotton DK van Hoooked. Qua samenstelling lijken deze garens erg op elkaar. In deze blog mijn ervaring met het Yarni Eco Cotton garen en de vergelijking met Soft Cotton DK.

Geel, oranje en creme wit garen wat op elkaar ligt, Yarni Eco cotton op een houten plank

Kijk mee!

In deze video vertel ik je alles wat je verder ook in deze blog kunt lezen. Vind je het fijn om er naar te luisteren in plaats van te lezen, bekijk dan de video!

Yarni Eco Cotton is een duurzaam garen

Ik begin natuurlijk met wat informatie over Yarni Eco Cotton zelf. Eco Cotton is zoals de naam al doet vermoeden, een duurzaam katoen garen. Dit garen is gemaakt van productie- en textielresten. Als dit garen er niet van gemaakt zou worden zouden deze resten vernietigd of weggegooid worden. Super voor het milieu dus, dit garen!

Eco Cotton van Yarni is in 8 mooie, sprekende kleuren verkrijgbaar. Per bolletje van 50 gram zit er 80 meter op. Op het label wordt haaknaald 4 tot 5 mm geadviseerd, Paula geeft op haar website het advies om haaknaald 4,5 mm te gebruiken.

Wat op zich wel echt super fijn is dat dit garen in de wasmachine kan. Je moet natuurlijk altijd netjes om gaan met handgemaakte producten, maar dat je creaties die met het Yarni Eco Cotton garen gemaakt worden op zelfs 40°C in de wasmachine kunnen is toch ook wel heel fijn! Let daarbij wel op dat je niet te hard centrifugeert. Want dit garen kan niet in de droger. Ook kan het natuurlijk niet gebleekt worden.

Yarni Eco Cotton garen is fijn in gebruik

Natuurlijk heb ik ook wat leuks gemaakt met de drie bolletjes die ik van Paula gekregen heb. Ik heb twee van de drie kleuren gebruikt om er een leuk bolletje garen van te maken. Met de restanten heb ik nog een ander leuk idee in mijn hoofd, maar ja, tijd hè 🤭

Wat me op viel met dit garen is dat het een hele mooie stekendefinitie heeft. Je ziet alle steken heel goed en duidelijk en de steken zijn heel snel heel mooi en gelijkmatig.

Omdat dit garen uit meerdere losse draadjes bestaat, die niet zo strak in elkaar gedraaid zijn, was ik van te voren bang dat dit garen snel zou splijten, maar dat viel me heel erg mee! Je manier van haken en haaknaald vasthouden en zelfs de soort haaknaald die je hebt en welke steken je haakt hebben hier invloed op. Maar bij het haken van dit bolletje garen heb ik in totaal maar 3x last gehad dat ik niet de hele draad ophaalde.

Yarni Eco Cotton is een niet gemerceriseerd katoen garen. Hierdoor heeft het geen glas en is het juist een mat garen. Zelf heeft dit soort garen mijn voorkeur. Wel zorgt dit er voor dat je knuffels en woondeco die je met dit garen haakt niet langdurig in de zon moet laten liggen omdat het dan kan verkleuren (bleken).

Gehaakt bolletje garen voor het Samen Haken Project

Yarni Eco Cotton in vergelijking met Soft Cotton DK

In eerste oogopslag lijkt het alsof Yarni iets minder strak gesponnen is dan Soft Cotton DK. Maar bij gebruik bleek dat maar zo te lijken. Ik had zelfs minder last van splijten van het garen met het Yarni garen dan met Soft Cotton DK. Ik schreef net al dat ik met de knuffel hierboven maar 3x last had van het splijten van de draad, terwijl ik dat met Soft Cotton DK bij de gemiddelde knuffel veel vaker heb!

Wat ik meteen al voel is dat Yarni Eco Cotton iets ruwer garen is dan Soft Cotton DK. Verder ziet het er qua structuur vrijwel hetzelfde uit.

Je hebt per 50 gram Eco Cotton van Yarni 80 meter ten opzichte van 85 meter per 50 gram van Soft Cotton DK. Dit is dus vrijwel gelijk. Toch leek Eco Cotton tijdens het haken een tikkeltje dikker te zijn. Ik haak met Soft Cotton DK ook altijd met een 4 mm haaknaald maar de steken van Eco Cotton waren dichter dan met Soft Cotton DK.

Qua prijs per bol zit er wel verschil tussen. Eco Cotton kost €2,50 per bol van 50 gram, Soft Cotton DK kost nu €1,80 per 50 gram.

Ook wat betreft kleuren zit er wel degelijk verschil tussen. Yarni Eco Cotton heeft op dit moment 8 kleuren. Wel hele mooie kleuren! Soft Cotton DK heeft 32 kleuren. Wel heeft Yarni Eco Cotton kleuren die ik nog altijd mis in het kleurenpalet van Soft Cotton DK, zoals een mooie warme kleur geel en oranje. Hoooked heeft dit wel in andere garens, zoals Eco Barbante, maar niet in de Soft Cotton DK.

Conclusie

Hier ga ik niet zeggen welk garen beter is, dat laat ik aan jou zelf over afhankelijk van wat je nodig hebt. Zelf zie ik Yarni Eco Cotton en Soft Cotton DK beiden als mooie garens die ik heel graag gebruik. Wat mij betreft ook in combinatie met elkaar! Want de kleuren paletten van beide garens vullen elkaar heel mooi aan.

Shop de producten uit deze blog

Als je na het lezen van deze blog enthousiast geworden bent en Yarni Eco Cotton of Soft Cotton DK eens zelf wilt uitproberen dan kun je via de onderstaande knoppen deze garens aankopen. Op dit moment heb ik het Yarni garen nog niet zelf in mijn assortiment, dus je wordt als je op deze foto klikt doorgelinkt naar de website van Haakspot waar dit garen te koop is.


Disclaimer: Hoewel ik dit garen gratis gekregen heb om uit te proberen is de mening die ik in deze blog en bijbehorende YouTube video benoem mijn eigen mening en niet door Haakspot of iemand anders beïnvloed.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks