Zo heb ik het aangepakt om een temperatuur deken te haken

IMG_20180709_171243-1920w.jpg

Een temperatuur deken, sjaal of andere projecten waarbij je de temperatuur of het weer bijhoudt in een jaar of andere periode zijn een super leuke manier om een speels project te haken. In 2018 heb ik zelf zo’n project gehaakt. Ik heb er toen een prachtige temperatuur deken van gemaakt. Dat was iets wat ik al heel lang wilde doen. Eind 2017 was er op social media een groep andere hakers die dit ook wilden doen. Dus hebben we gezamenlijk een patroon gekozen en de rest mochten we lekker zelf kiezen. Zodat het echt ons eigen zou zijn en ook zou passen bij de locatie waar we wonen.  

Lees lekker verder om te zien welk patroon we gekozen hebben en welk garen en welke intervallen ik gekozen heb. En als je zelf een temperatuur deken wilt maken is dit een leuke handleiding om te gebruiken, maar aanpassingen kunnen altijd natuurlijk!

Scheepjes Colour Crafter garen in 7 verschillende kleuren

Planning en opzet

Samen met een aantal andere hakers ben ik in januari 2018 begonnen aan het haken van een temperatuur deken. Het is dus eigenlijk een crochet-a-long (CAL) van een jaar. Deze is echt leuk omdat het enige dat vast staat het patroon is, de rest konden we zelf kiezen. We konden dus zelf kiezen welk garen, welke kleuren en welke temperatuur intervallen we wilden gebruiken. Het plan was twee rijen per week, één voor de gemiddelde minimumtemperatuur en één voor de gemiddelde maximale temperatuur. Maar ook daar hebben mensen variaties op bedacht.

Het patroon wat we gekozen hebben is the Lazy Waves Blanket ontworpen bij Dedri van Look At What I Made.

Het garen waar ik voor gekozen heb is Scheepjes Colour Crafter. Dit is een garen dat toen in een rap tempo een van m’n favoriete garens aan het worden was. Het is een acryl garen maar toch nog echt heel zacht. Omdat het acryl is kan het wel makkelijk in de wasmachine, daarom is het een heel geschikt garen voor een deken. Daarnaast is het ook nog eens beschikbaar in veel kleuren. Dat was iets wat ik ook graag wilde zodat ik veel keus had voor de intervallen die ik nodig heb.

Ik heb er voor gekozen om een dubbele draad te gebruiken om toch nog op een 5,5 mm haaknaald uit te komen die in het patroon genoemd wordt.

De opzet van een temperatuur deken, kleur keuze, temperatuur intervallen

In het plaatje zie je mijn krabbels voor de 5°C intervallen waar ik voor gekozen heb en welke kleuren ik eraan toegewezen heb.

Het grappige hierbij is dat ik in eerste instantie niet hoger gegaan was dan 25 graden. Maar toen hadden we zo’n warme zomer dat er alsnog een gemiddelde van meer dan 30 graden uit kwam, dus heb ik er nog een interval en kleur bij gekozen, paars.

Aangezien deze voor mijzelf is heb ik gekozen voor kleuren die ik mooi vind, dat zijn lekker knalle kleuren geworden. En toen de doos in januari bezorgd werd werd ik hier heel blij van, want de kleuren staan zo mooi bij elkaar!

Resultaat van mijn temperatuur deken

Op deze foto ben ik bij tot en met het begin van juli. De deken wordt al lekker groot, hij is heerlijk warm, maar ook best wel zwaar! Maar ik ben zo blij met hoe het er nu uit ziet!!

Het is heel duidelijk dat verloopt van koude naar warme temperaturen. Alleen is het wel heel zichtbaar dat ik in de eerste maanden van het jaar een aanzienlijk strakkere draadspanning had dan daarna…

Gehaakte temperatuur deken 2018 januari tot en met juli
Gehaakte deken met veel kleuren en strepen, temperatuur deken

Hier is ie helemaal af. Nog steeds kan je iets zien van het verschil in draadspanning tussen het begin en de rest van de deken. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom dat zo is. Vanaf 2018 ben ik beter voor mijzelf gaan zorgen, wie weet dat dat mee speelt!

Het verloop vind ik echt prachtig. Van de koude kleuren naar de warme kleuren en weer terug. In het midden zie je en paar keer knal oranje en één regel paars.

En ja het ziet er best druk uit omdat ik veel felle kleuren gekozen heb. Kleuren die bij mij passen en waar ik blij van wordt. Maar daarom is deze ook voor mij en zou ik zo’n project nooit voor een ander maken 😉

Wat betreft het verschil in draadspanning en dus breedte van de deken tussen begin en de rest heb ik geprobeerd dat nog wat te corrigeren met het blocken. 

Dat heeft wel redelijk geholpen, maar niet volledig.

Uiteindelijk maakte het me ook niet zo heel erg veel uit. Het is een lekker dikke, zware deken waar we met z’n tweeën onder passen, zelfs met een wat scheef begin.

Ik ben blij met het gekozen patroon, want het is een heerlijk weghaak patroon, waar je vooral niet al te veel bij na hoeft te denken, maar tegelijkertijd zit er voldoende variatie in dat het niet saai wordt.

Ook ben ik er erg blij mee dat ik gekozen heb voor een dubbele draad van de Colour Crafter. Het garen haakt heerlijk en is lekker zacht, maar is niet zo dik.  Doordat ik een dubbele draad gebruikt heb is de deken een stuk sneller groter geworden. En dat is natuurlijk altijd fijn als het op dekens aan komt!

Ik zou dus zowel dit patroon als dit garen aanraden voor een ander die ook zo’n mooie temperatuur deken zou willen haken.

Gehaakte temperatuur deken, voornamelijke kleuren geel en blauw

Shop de producten uit deze blog

Close up van hoe de haaknaalden in de haaknaalden etui zitten
Haaknaalden

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks