Zo komt een haakpatroon tot stand

3 januari 2025 | Haken, Patronen | 0 Reacties

Laatste aanpassing:
28 december 2024

Waarschijnlijk hoef ik niemand uit te leggen dat een nieuw haakpatroon niet zo maar uit de lucht komt vallen. Maar als je zelf niet ontwerpt dan heb je waarschijnlijk geen idee precies hoeveel werk er bij komt kijken. Lees snel verder in deze blog en dan kom je er vanzelf achter!

Vrouw die vrolijk gehaakte tas Layla laat zien voor blog haakpatroon ontwerpen

Het begint met een idee

Als eerste begint het natuurlijk met een idee. Als ik de tas van de foto hiernaast eens als voorbeeld gebruik dan wilde ik een leuke, luchtige zomerse tas. Met meerdere kleuren, maar niet teveel en met een steek dat niet te dicht op elkaar zat.

Vervolgens ben ik in mijn boeken met haaksteken gaan kijken. Ik heb van mijn man 2 fijne boeken gekregen waar heel veel verschillende haaksteken in staan. Deze gebruik ik vaak ter inspiratie bij het ontwerpen. En in de boeken heb ik de steek gevonden waar ik uiteindelijk voor gekozen heb.

Daarnaast heb ik op Pinterest ook wat inspiratie op gedaan over hoe andere haaksters tassen maken met verschillende kleuren. Daar kwam ik veel kleuren blokken tegen en dat vond ik mooi! Veel ook met strepen met meerdere kleuren, maar dat vond ik te veel. Dus koos ik voor een tas met 2 vlakken, want dat vond ik het mooiste.

Je haakpatroon visualiseren of tekenen

De volgende stap voor veel ontwerpers is om dan te gaan tekenen. Ze tekenen uit hoe het eindproject er uit moet komen te zien. Met kleuren, steken, en veel informatie erbij.

Persoonlijk vind ik dat erg afleiden. Ik heb dat wel geprobeerd, maar omdat ik niet goed kan tekenen, en wel goed kan visualiseren hoe iets eruit ziet kies ik dus voor visualiseren. Vaak zie ik in mijn hoofd exact voor me hoe het moet gaan worden.

Materiaal kiezen voor je haakpatroon

Dan ga je je garen kiezen. Het garen moet passen bij het patroon dat je ontwerpt. Het materiaal moet passen bij de functie van het ontwerp, zo is het niet handig om baby kleding te maken van dure wol dat niet goed gewassen kan worden. Het moet ook passen bij het uiterlijk en de vorm van het ontwerp, als je een kleine knuffel wil haken dan is het niet handig om dit met dik garen te doen. Je neemt hier vervolgens ook je kleurkeuze in mee natuurlijk.

Zijaanzicht van drie bollen regata in licht blauw, fel blauw en bordeaux rood

Oké heel eerlijk: soms kies ik mijn patroon op basis van mijn materiaal. Omdat ik een mooi garen heb (gezien) en dat graag wil gebruiken. Dan ga ik kijken waar het geschikt voor kan zijn. Maar heel vaak kies ik ook pas achteraf het garen. In het geval van de tas heb ik toen gekozen voor Regata van Rosarios 4 omdat het een fijn katoen garen is. Ik koos in dit geval het garen ook achteraf.

Ik koos voor Regata omdat het een fijn katoen garen is dat lekker haakt, past bij het uiterlijk wat ik in m’n hoofd had voor de tas en de juiste dikte en zwaarte heeft voor wat ik in m’n hoofd had. Ik koos voor de kleuren gebroken wit en bordeaux rood omdat ik die mooi bij elkaar vond staan. Daarnaast gaven deze kleuren mij een zonnig en zomers gevoel, en dat is wat ik met dit haakpatroon wou uitstralen.

Let op dat je tot nu toe nog geen steek gehaakt hebt, dit is allemaal voorbereidend werk geweest zodat je straks door kunt haken.

Optioneel: je haakpatroon alvast uitschrijven

Als je al goed weet hoe je je haakwerk vorm wilt gaan geven dan kun je nu alvast beginnen met uitschrijven. Ik doe dat in sommige gevallen wel, maar meestal niet. Bij de poppen doe ik dat wel, omdat ik daar veel onderdelen op dezelfde manier vorm geef.

Maar bij de tas deed ik dat niet. In dat geval begin ik met haken en schrijf ik na elke toer op wat ik gedaan heb.

Dat opschrijven kan trouwens zowel op papier zijn als digitaal. Ik schreef het eerst altijd op in een notitieboekje, tot ik een keer zat te mopperen omdat ik weer een pagina aan het uitgummen was. Toen zei mijn man: waarom doe je het niet met je telefoon? Dat ben ik gaan proberen en werkt voor mij dus fijner! Ik kan het dan ook makkelijker overnemen naar het uiteindelijke patroon.

Eindelijk: haken!

En dan kun je nu eindelijk gaan haken! Maar dit haken is niet zo ontspannen haken als wanneer je een patroon van een ander volgt. Bij alles wat je doet moet je steeds weer nagaan: is dit wat ik wil, ben ik hier zo tevreden mee? En dan natuurlijk steeds voor of na je toer opschrijven wat je gaat doen of gedaan hebt.

Ontwerpen is dus een stuk minder ontspannen op de bank chillen met een haakwerkje dan wanneer je een patroon van een ander volgt. Dat geeft verder niet, maar daarom heb ik vaak ook een ‘ontspanning’ project liggen dat minder energie kost.

Heel vaak uithalen…

Helaas komt het bij het ontwerpen van een haakpatroon heel vaak voor dat je moet uithalen. Omdat iets niet helemaal gaat zoals je wilt. Zo heb ik hele projecten waarbij alles perfect gaat, en andere die een drama zijn…

Zo ging de tas in een paar keer goed, de bodem had ik wat problemen mee met de vorm die ik wou, maar toen ik dat had ging de rest heel soepel. Maar deze kerstboom daarentegen was een drama!

Ik had precies in m’n hoofd hoe ie moest worden, dat zou ook niet veel tijd kosten, maar toen ik eenmaal begon ging het steeds mis. Ik heb ‘m wel 8x helemaal uitgehaald! En zo veel verschillende variaties geprobeerd: met 3 steken starten, met 4 steken starten, met 5 steken starten, met 6 steken starten. Elke toer meerderen, om de toer meerderen, om de 2 toeren meerderen. Elke keer werd ie of te stijl of te plat en niet zoals ik in m’n hoofd had.

Ondertussen was ik al een week aan het prutsen met een patroon dat in een middag klaar had kunnen (en moeten) zijn…

Tot ik ‘m te pakken had en toen was het in een middag klaar natuurlijk!

Want dat uithalen is echt niet alleen maar bij grote of complexe haakpatronen. Dat kan net zo goed bij kleine en simpele patronen gebeuren als ze niet lukken zoals jij graag wilt.

Laten testen van je haakpatroon

Als je patroon helemaal af is kun je met je aantekeningen een concept patroon schrijven. Hiermee kun je dan je haakpatroon laten testen. Bij het testen van een haakpatroon wordt het patroon door een ervaren haakster gehaakt. Haar rol is om het patroon heel secuur door te lezen en precies te doen wat er staat. Juist niet af te wijken, tenzij zij ziet dat er een fout in staat.

Want juist door dit testen wordt het patroon een goed en begrijpelijk patroon. Het is namelijk heel makkelijk om over je eigen foutjes heen te lezen als je het patroon aan het schrijven bent. Of dat nou type- of telfouten zijn.

De meeste van mijn testers zijn echt hele fijne testers die ook nog eens spelling- en grammaticaal meelezen. En meekijken of alles wel duidelijk genoeg geschreven is voor onervaren haaksters. Zij doen dit omdat ze weten dat spelling niet mijn sterkste punt is en omdat ik waarde hecht aan het feit dat mijn haakpatronen door zoveel mogelijk haaksters gehaakt kunnen worden. Ook nog beginnende haaksters.

Vinden van goede testers

Hoe vind je goede testers? Tja, dat is een goede vraag. Zelf heb ik ook al heel wat nare ervaringen gehad, van mensen die gingen testen en vervolgens het patroon kregen en nooit meer iets van zich laten horen.

Ik zie veel Amerikaanse ontwerpers verschillende tactieken gebruiken: de testers moeten voor het patroon betalen en als ze het binnen de testperiode af hebben krijgen ze het geld terug. Of mensen moeten een x aantal volgers hebben op social media. Of testers moeten al eerder getest hebben en dat laten zien en eventueel een referentie geven.

Zelf heb ik dit nooit hoeven doen. Heel lang heb ik maar 1 tester gehad, maar zij was zo secuur dat dat kon. Inmiddels heb ik een klein groepje met testers waarvan ze elk andere dingen leuk vinden om te maken. Zo is er altijd tenminste 1 persoon die tijd of ruimte heeft!

Nog een keer haken

Ja, je leest het goed! Terwijl de testers bezig zijn, gaat de ontwerper het project vaak nog een keer haken. Niet alleen om het zelf nog eens te doen, maar ook om foto’s te maken. Goede patronen bevatten foto’s van alle technieken en stukjes die complex zijn. Het hoeft echt geen volledig stap voor stap proces te zijn, maar soms ook wel.

Het patroon van de monstera plant bestaat uit 10 pagina’s met in totaal ruim 35 foto’s omdat de bladeren zo complex zijn om te maken.

En soms is nog 1x haken niet voldoende. Wil je je patroon nog finetunen voor deze naar de testers gaat. Zo heeft Marjahaakt het patroon van de wandhanger wel 3 of 4x in totaal gehaakt voor ze er tevreden mee was.

Het definitieve haakpatroon

Dan krijg je de feedback van de testers. De foto’s, je eigen opmerkingen en de feedback van de testers voeg je allemaal samen in je concept patroon om je definitieve haakpatroon te maken. Hiervan zorg je dat de opmaak is zoals je fijn vindt en dan is het patroon eindelijk klaar voor publiceren!

Voorbeeld digitaal haakpatroon voor Happy Haak Community

Betaal voor je haakpatronen

Ik hoop dat het je hiermee wat duidelijker is geworden hoe een haakpatroon tot stand komt. Wat er allemaal bij komt kijken tijdens het ontwerpen van een haakpatroon. Dat dit een tijdsintensief proces is, waar juist ook ontwerpers veel tijd en energie aan kwijt zijn.

Ik hoop ook dat het hiermee wat duidelijker is waarom er zo veel betaalde haakpatronen aangeboden worden.

Ik krijg namelijk redelijk vaak de opmerking of vraag over waarom mijn haakpatronen niet gratis zijn. Daar kan ik heel simpel antwoord op geven dat er veel tijd en energie in gaat zitten en die tijd mag met geld gecompenseerd worden. Net als dat bij een werkgever gebeurd.

Sommige patronen heb ik een een paar dagen af, anderen ben ik wekenlang mee bezig en ik heb ook een patroon van een sjaal waar ik bijna 3 maanden mee bezig ben geweest.

Dus van mij, en vele andere ontwerpers van haakpatronen, het verzoek, als jij een haakpatroon ziet dat je graag wilt maken, laat je niet afschrikken door de prijs. Vaak zijn de patronen die betaald aangeboden worden van veel hogere kwaliteit dan gratis haakpatronen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *