Een haaknaald is een haaknaald toch? Gewoon een stokje met een haakje eraan? Ja, maar niet helemaal. Er zijn namelijk vele verschillende soorten haaknaalden. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer weet over wat nou voor jou een fijne haaknaald is!
Met of zonder ergonomische grip? Van hout, of metaal of plastic, of?… Inline of tapered? Voordat je kunt benoemen wat je fijn vindt moet je wel weten waar je naar moet kijken natuurlijk. In deze blog ga ik er uitgebreid op in!
Het materiaal van de haaknaald
De meest voorkomende materialen zijn hout of bamboe, plastic of metaal. De metalen haaknaalden worden tegenwoordig vaak van aluminium gemaakt omdat dit lichter is dan staal. Maar ook staal wordt nog wel gebruikt.
De verschillende materialen reageren anders op bepaalde materialen voor garens. Dat heeft te maken met hoe stroef of glad de haaknaald is. Zo vind ik hout of bamboe wel fijn in gebruik in combinatie met bepaalde soorten wol, maar juist niet met katoen. Bij katoen maak ik weer liever gebruik van aluminium of plastic.
De maat van de haaknaald bepaald in sommige gevallen trouwens ook van welk materiaal het gemaakt is. Zo zijn alle haaknaalden die kleiner zijn dan 2,0 mm standaard uit staal gemaakt. Omdat dit het enige materiaal is wat in die maten sterk genoeg is dat het niet breekt of buigt.
Haaknaalden groter dan 6,0 mm zijn juist vaak steeds minder vaak van aluminium of staal. Dit heeft vooral te maken met de grootte van de naald en dat hoe groter deze wordt, hoe meer de naald zelf ook zal wegen. Ergonomische haaknaalden van die maten worden daarom vaak van plastic, hout of bamboe gemaakt.
Duurzaamheid
Als je kijkt naar duurzaamheid, dan zou je voor een haaknaald van een duurzaam materiaal kunnen kiezen: gerecycled plastic of bamboe bijvoorbeeld. Bij het kiezen van een haaknaald kijk ik echter minder naar de duurzaamheid en meer naar het haakcomfort. Omdat ik weet dat als ik een haaknaald gebruik van duurzaam materiaal, maar waar ik niet comfortabel mee haak ik toch een andere haaknaald ga pakken. Comfort gaat boven alles bij het kiezen van je haaknaalden.
De onderdelen van een haaknaald
Als je naar verschillende haaknaalden gaat kijken om te zien wat je fijn vindt haken dan moet je wel eerst weten waar je naar kijkt. Dan kan je zelf kijken welke haaknaalden je nu zelf hebt en wat je dus fijn vind en wat niet.
Het handvat
Het handvat is eigenlijk het grootste gedeelte van de haaknaald. Dit is waar je de haaknaald vast houdt. Dit komt in allerlei vormen voor, tegenwoordig zie je steeds meer haaknaalden met een ergonomisch handvat dat er voor moet zorgen dat de haaknaald beter in je hand ligt en makkelijker in gebruik wordt.
De grip
De grip, of greep, is waar je je duim laat rusten tijdens het haken. Bij houten en metalen haaknaalden is hier vaak een platte uithamming gemaakt zodat je duim er fijn in ligt. Bij ergonomische handgrepen kan het erg verschillen, sommige hebben niks bijzonders aangebracht, anderen hebben een platte uithamming en er zijn ook haaknaalden die zelfs een grip met anti slip hebben aangebracht.
De schacht
De schacht is het stukje van de haaknaald dat zich tussen de grip en de kop bevind. Het stukje waar de haaknaald niet dunner wordt. Dit stuk bepaald de maat van de haaknaalden. Soms is de kop van een zelfde haaknaald van twee verschillende merken heel verschillend in maat, maar als de schacht gelijk is zal het toch dezelfde maat steken maken.
De keel
De keel is het stukje van de haaknaald tussen de schacht en de kop. Dat stukje waar de haaknaald dunner wordt. Bij bepaalde soorten haaknaalden is de keel ook nog dunner dan de schacht. Dit stuk is waar de lussen in eerste instantie op rusten bij het haken.
De groef
De groef is de inkeping die gemaakt is om een haakje te maken. De vorm van de groef heeft invloed op hoe de haaknaald het garen vast houdt en op haalt. Verschillende fabrikanten van haaknaalden hebben verschillende vormen van de groef. Sommigen zijn dieper of dikker dan anderen.
De punt
De punt is het uiteinde van de haaknaald. De voorkant van de kop. De punt wordt gebruikt om de haaknaald door het haakwerk heen te duwen. Ook hier zitten verschillen in tussen verschillende haaknaalden en verschillende fabrikanten. De ene heeft een wat rondere punt terwijl anderen een wat spitsere punt heeft. Juist die laatste zorgt er voor dat je haaknaald makkelijker door het haakwerk gaat.
De vorm van het handvat
Het voorste deel van de haaknaald is dus de punt, groef, keel en schacht. Dit is wat steeds in contact komt met de draad. Dus is de handgreep echt belangrijk? Ja! Want met dit deel hou je de haaknaald vast. Als het niet comfortabel in je hand ligt dan maakt het niet uit hoe goed de kop van de haaknaald is, hij zal nooit fijn haken.
Ergonomisch handvat of niet
Wat kan helpen bij het comfortabel in de hand liggen van een haaknaald kan een ergonomisch handvad zijn. Een ergonomische soft grip is wat dikker dan de rest van de naald. Hierdoor hoeft je hand de haaknaald niet te omklemmen en is er dus minder spanning in de spieren in je hand. Hierdoor kan je dus meer comfortabel, en langer, doorhaken zonder dat je kramp krijgt of last van je hand krijgt.
Zelf ben ik helemaal fan van haaknaalden met een ergonomische handgreep. Ik vind ze vele malen comfortabeler haken. Maar ik ken ook mensen die er absoluut niet mee kunnen haken. Zoals ik in deze blog over het vasthouden van je haaknaald ook uitleg, kan je keuze voor een haaknaald met of zonder ergonomische grip ook samen hangen met hoe je je haaknaald vast houdt.
Verschillende vormen ergonomisch handvat
Ook de vorm van de ergonomische softgrip is verschillend per fabrikant en soorten haaknaalden. Zo hebben sommige haaknaalden een platte ergonomische greep, anderen een ronde en weer anderen een combinatie van die twee. Of juist een vorm die helemaal naar je hand gevormd is zoals de Addi Swing haaknaalden. Ook zijn er bijzondere vormen houten haaknaalden, bijvoorbeeld die van Furls.
Platte greep
De platte greep is een wat breder dan de haaknaald zelf terwijl de dikte juist ongeveer gelijk is aan de haaknaald zelf.
Omdat het handvat plat is kan je hem dus maar op 1 manier vasthouden. Daarom is deze vooral heel fijn als je je haaknaald niet veel draait in je hand tijdens het haken.
Een voorbeeld van de haaknaalden met een platte greep zijn de KnitPro soft grip die ik zelf ook in de winkel heb, of Clover Soft Touch haaknaalden.
Ronde greep
De ronde greep is eigenlijk het meest eenvoudig. Je kan deze ook gemakkelijk zelf maken met een ouderwetse haaknaald (zonder ergonomische handgreep) en fimoklei.
De ronde handgreep zorgt er eigenlijk voor dat je je hand minder om de haaknaald heen hoeft te klemmen. Verder kan je er nog makkelijk mee draaien in je handen tijdens het haken.
Een voorbeeld van de haaknaalden met de ergonomische ronde greep zijn die van Clover Amour die op de afbeelding hiernaast staan.
Persoonlijk ging mijn voorkeur eerst altijd uit naar de KnitPro soft grip of Knit Pro Waves haaknaalden, maar de laatste jaren gaat m’n voorkeur steeds meer uit naar de Clover Amour haaknaalden. Maar dat heeft niet alleen met de vorm van de grip te maken, die ik ook wel comfortabeler vindt. Maar ook met de vorm van de kop van de haaknaald.
De vorm van de kop
Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen de kop, de haak, van de haaknaald bij de verschillende merken en soorten. Soms komt het maar op een mm of twee verschil aan, maar dat kan wel echt een wereld van verschil maken tijdens het haken. Bij de kop zijn er twee heel belangrijke dingen die het comfort van het haken ermee bepalen. De vorm van de punt en de vorm van het haakje.
Vorm van de punt
Sommige haaknaalden zijn wat ronder en anderen zijn wat spitser. Hoe spitser de kop is, hoe makkelijker dit door je haakwerk gaat, maar het kan er juist ook weer voor zorgen dat je je garen sneller splijt. De punt van de Clover Amour haaknaalden is net iets spitser dan die van de KnitPro haaknaalden, waardoor deze makkelijker door het haakwerk gaat.
Vorm van het haakje
Zoals je bij een haaknaald zal verwachten is juist ook de vorm van het haakje van invloed op wat je comfortabel vind haken. Want dit heeft weer invloed op hoe gemakkelijk je garen op je haaknaald blijft zitten. Zo staat bij bijvoorbeeld de Addi Swing haaknaalden het haakje net meer naar binnen waardoor het garen er makkelijk achter blijft zitten en het haakje juist niet in de rest van het haakwerk blijft zitten.
Twee belangrijke soorten
Naast de verschillen in handvaten, het haakje en de spitsheid van de kop is er nog één ding wat belangrijk is bij het bepalen van je favoriete haaknaald. Er zijn namelijk in de basis twee verschillende soorten haaknaalden, inline en tapered haaknaalden. Ze zijn heel verschillend vorm gegeven en er zijn mensen die juist de ene variant geweldig vinden en anderen die juist de ander geweldig vinden.
Inline haaknaald
De twee verschillende soorten van de kop van de haaknaald zijn inline en tapered. Bij een inline haaknaald ziet deze er vaak uit alsof deze uit één stuk gesneden is. Ze bestaan uit één geheel en het haakje steekt niet uit ten opzichte van het handvat. Daarnaast is het haakje ook niet smaller dan het handvat.
Een voorbeeld van een inline haaknaald zijn de bamboe haaknaalden van Hoooked of Studio Koekoek.
Tapered haaknaald
Het belangrijkste verschil tussen de inline en tapered haaknaalden is dat bij tapered haaknaalden het haakje boven het handvat ligt. Hij steekt dus iets uit. Een ander verschil is ook dat de kop en schacht iets taps toe lopen. Hierdoor zal het garen zachtjes over de naald schuiven. Hierdoor zijn dit soort haaknaalden ook iets puntiger dan de inline haaknaalden. Je kan het verschil duidelijk zien op de foto’s hierboven. Beide haaknaalden zijn een 8.0 mm haaknaald.
Een voorbeeld van de tapered haaknaald zijn de Clover Amour en de KnitPro Soft Grip haaknaalden.
Er zijn ook een aantal ergonomische haaknaalden op de markt die een combinatie van deze twee soorten haaknaald maken. Zij proberen echt het beste van beide werelden in hun haaknaalden te combineren. De tulip etimo haaknaalden zijn hier een goed voorbeeld van.
Verdere tips bij je keuze
Verder is het dus nogal persoonlijk wat je favoriete soort en merk haaknaald is. Voor mij is dat het laatste jaar ook wat veranderd, waar voorheen mijn voorkeur uit ging naar de KnitPro softgrip haaknaalden begint dat steeds vaker de Clover Amour haaknaald te worden. De handgreep is zachter en voelt fijner aan in m’n hand en de punt is iets spitser waardoor de naald fijner door m’n haakwerk gaat. In het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar tapered haaknaalden trouwens. Inline haaknaalden heb ik in het begin van mijn haakavontuur wel gebruikt, maar ik kan er lang niet zo snel mee haken en ik heb er vaak last van dat het garen uit de naald schiet.
Nogmaals, dit is mijn persoonlijke voorkeur, die van jou kan heel anders zijn! Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop je haakt, de manier waarop je je draad vast houdt en natuurlijk de manier waarop je je haaknaald vast houdt. Dit kan dus vooral even wat uitproberen en trial en error vergen. Maar je weet nu in elk geval waar je op kunt letten bij het kiezen van een haaknaald die past bij jouw manier van haken!
Als je gaat kijken welke haaknaald je zelf fijn vindt, zorg er dan wel voor dat je per project wel maar één haaknaald gebruikt. Want hoewel verschillende merken dezelfde maat hebben kan het alsnog voorkomen dat je steken losser, vaster of er gewoon anders uit gaan zien als je midden in je project van haaknaald veranderd.
Meer ondersteuning nodig?
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze uitleg over haaknaalden en nu een haaknaald kunt kiezen waar je graag mee haakt. Of in elk geval het verschil tussen alle verschillende haaknaalden weet!
Wil je zelfstandig meer steken en technieken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials! Of kies een leuk haakpakket voor beginners uit.
Ga je liever met een gedegen cursus aan de slag met haken? Dan is mijn Haak Helden Academy echt iets voor jou! Geen gezoek naar de juiste steken en materialen. Geen proeflapjes haken, maar juist meteen aan de slag met leuke projecten. Je krijgt alle materialen thuisgestuurd én ondersteuning van mij erbij als je dat nodig hebt!
Haak Helden Academy – uitgebreide haakcursus
Leer nu haken met deze toffe en uitgebreide haakcursus! Inclusief garen, haaknaalden en alle andere materialen. En natuurlijk met persoonlijke begeleiding.
0 reacties