Haaktutorial: Zo moet je een magische ring haken

Magische ring haken: Je magische ring is nu helemaal klaar

Leren haken is niet moeilijk. Stap voor stap leer ik je de leukste steken waarmee jij weer de mooiste creaties kun maken. In deze blog leer ik je hoe je een magische ring moet haken. Natuurlijk vindt je aan het einde van deze blog ook weer een duidelijke video.

Gehaakt beertje Hazel met een houten beren kistje er achter

De magische ring, wat is het eigenlijk?

De magische ring is een mooi begin van je haakwerk omdat je in de ring die je maakt zoveel of zo weinig steken kunt haken als wat je nodig hebt. Of dat nou 3 vasten zijn of 25 stokjes. Wat de magische ring zo magisch maakt is dat de ring oprekt en dat je deze kunt aantrekken als je de eerste toer gehaakt hebt. Hierdoor krijg je altijd een mooi sluitend rondje. Dit is ook meteen wat de ring zo ‘magisch’ maakt. Dat het altijd sluitend is en de steken er altijd mooi en gelijkmatig in komen te zitten, ongeacht de hoeveelheid steken.

De magische ring wordt trouwens niet alleen bij patronen met ronde vormen gebruikt, maar soms ook bij platte patronen. Zoals het patroontje van het hartje. Maar ik heb ook verschillende patronen van kerststerren die met een magische ring beginnen.

De basis van haken in ronde toeren

De magische ring is de basis van het haken in ronde toeren. Van vloerkleden tot manden tot knuffels tot onderzetters. Bijna alles wat in rondjes gehaakt wordt is begonnen met een magische ring.

Met haken in ronde toeren bedoel ik trouwens simpelweg dat je niet heen en weer haakt en daarbij je werk keert, maar juist in rondjes. Klinkt nu misschien nog abracadabra, maar is een stuk gemakkelijker dan het klinkt, eerlijk waar!

Gehaakte sleutelhanger in de vorm van een hartje

Afkortingen en benamingen voor de magische ring

In veel patronen kom je afkortingen tegen voor de verschillende steken. Het is altijd belangrijk dat je goed kijkt welke afkortingen gebruikt worden. Er zijn verschillende benamingen voor de magische ring. Vaak staat dit duidelijk in je patroon benoemd, maar hieronder een paar van de veelvoorkomende benamingen van de magische ring en de afkortingen

Nederlands: ring of magische ring (MR)
Brits en Amerikaans: magic loop of magic circle (ML of MC)

Zo haak je een magische ring

Er zijn verschillende manieren om de magische ring te haken. Hieronder laat ik in kleine stapjes zien hoe ik mijn magische ring maak.

Je begint met een stuk garen van je bol te wikkelen. Dit wikkel je met je dominante hand om je niet dominante hand, bij mij dus om 2 vingers van mijn linkerhand. Daarbij zorg je dat het uiteinde van je draadje aan de rechterkant zit (of wanneer je linkshandig bent dus aan de linker kant).

Ik hou de beide uiteindes, het korte eind en het eind wat naar de bol gaat, vast tussen mijn duim en ringvinger. Vervolgens pak je de haaknaald erbij en steek je deze onder alle lusjes door. Daarna trek je het laatste lusje onder de eerste twee door.

Daarna sla je de draad nog een keer om je naald en trek je dit door het net gemaakte lusje wat op je haaknaald zit. Je hebt nu de lusjes van de ring bij elkaar gebonden met een steek. Je kunt deze nu dus voorzichtig van je vingers afhalen. De steek die je gemaakt hebt telt niet mee met het tellen van de steken die je in de magische ring moet haken.

In de magische ring haken

Nu ga je de steken in je magische ring haken. Omdat er in de meeste patronen gekozen wordt voor vasten is dat ook wat ik op de foto’s laat zien.

Om nu in je magische ring te haken steek je je haaknaald door het midden van de ring, van voor naar achteren in. Je slaat de draad om en trekt deze door de ring naar voren toe. Daarna sla je de draad nog een keer om en haal je deze door de twee lusjes op je haaknaald om je vaste steek af te maken.

Je hebt nu één vaste gehaakt in je magische ring. Herhaal dit nu nog zo vaak als dat in het patroon beschreven staat.

De magische ring sluiten

Om de magische ring helemaal af te maken moet je deze ‘sluiten’. Dit doe je wanneer je alle steken die je moet haken in de ring gehaakt hebt. In het voorbeeld heb ik 6 vasten in de ring gehaakt en nu wil ik de ring sluiten. Om dit te doen volg je de volgende stappen.

Je haalt de haaknaald uit je lus en maakt deze wat langer. Vervolgens zie je tussen het begin en het eind van je steken twee draadjes zitten. Deze trek je wat uit elkaar zodat je beiden goed kunt zien en voelen. Je trekt aan het korte eindje, het begin van je garen. Wanneer je dat voorzichtig een stukje doet ziet en voel je dat één van die draadjes verschuift. Wanneer je zeker bent van welke stop je met trekken.

Vervolgens pak je het draadje dat net verschoof en die trek je helemaal strak. Dit vormt een gek soort lusje, maar de steken vormen nu een mooi rondje. Nu trek je nog één keer aan het uiteinde van je korte draadje en daarmee trek je de lus helemaal weg.

Klaar!

Je hebt nu je magische ring gehaakt met daarin 6 vasten! Dit is een techniek die echt wat complexer is en waar ook veel gevorderde haaksters nog wel eens over struikelen. Dus laat je niet ontmoedigen als het je niet in één keer lukt, blijf het lekker proberen tot je het onder de knie hebt. Gebruik daarbij ook de video onderaan deze pagina als het je met foto’s en geschreven uitleg alleen niet duidelijk genoeg is. In de video laat ik ook nog eens heel rustig zien hoe je deze techniek moet uitvoeren.

Hoe ga je nu verder haken?

Je weet nu hoe je een magische ring moet haken en hoe je dus in ronde toeren gaat haken. Maar hoe ga je nu verder?

Steekmarkeerders

Allereerst plaats je een steekmarkeerder in de laatste steek die je gehaakt hebt. Nu weet je dat elke keer dat je bij de steekmarkeerder bent dat je bij de laatste steek van die toer gekomen bent. Dit maakt het makkelijker om terug te tellen of je nog steeds goed volgens het patroon haakt.

Wanneer je weer bij de laatste steek komt haal je de steekmarkeerder uit je steek, je haakt de laatste steek en je hangt de steekmarkeerder opnieuw terug in de laatste steek van die toer. Zo haak je het hele patroon verder.

Steekmarkeerder met engeltje met zonnesteen aan een blauw gehaakt rondje

Spiraalvorm of toer sluiten?

Het andere waar je nog even rekening mee moet houden wanneer je in ronde toeren gaat haken is dat er twee heel duidelijk verschillende manieren zijn om een patroon in ronde toeren te haken. Zoals ik in het stukje met de steekmarkeerders al beschrijf ga ik uit van haken in een spiraalvorm.

Spiraalvorm

Bij haken in een spiraalvorm haak je alles aan één stuk door. Je sluit je toer niet, maar haakt gewoon verder in de volgende steek wanneer je een toer afgemaakt hebt.

Dit is mijn persoonlijke voorkeursmanier, vooral bij het haken van knuffels en andere patronen met vasten. Want hierdoor krijg je geen zichtbaar begin en einde van de toer. Want hoe netjes je je halve vaste en lossen ook haakt, ze blijven vaak toch een beetje zichtbaar.

Toer sluiten

Een andere manier is om de toer te sluiten. Deze manier gebruik ik in enkele van mijn patronen, vooral die waarbij er van veel verschillende soorten steken gebruik gemaakt worden of die een specifieke vorm (bijvoorbeeld ster vorm) moet hebben.

De techniek voor het sluiten van de toer wordt vooral veel gebruikt wanneer je met hogere steken werkt, halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes. Je haakt dan aan het begin van de toer een aantal lossen. Deze zijn voor de hoogte, zodat je steek hoog genoeg wordt en niet platgedrukt wordt. Je kunt deze eigenlijk vergelijken met de keerlossen wanneer je plat haakt. Vervolgens haak je de steken van die toer zoals in het patroon aangegeven staat en aan het einde van de toer haak je een halve vaste om de lossenketting om de toer te sluiten. Dit is waar deze techniek dus ook zijn naam vandaan heeft.

Bij de goede patronen staat vooraf beschreven welke techniek ze gebruiken en of de toer gesloten moet worden met een halve vaste of juist niet. En of de lossen die je haakt meetellen als steek voor het patroon of niet.

Video tutorial: magische ring haken

Op mijn YouTube kanaal heb ik ook weer een duidelijke tutorial video geplaatst. Dus wil je alles van deze blog liever op de video bekijken, of gewoon eens rustig op de video zien hoe je een magische ring moet haken? Bekijk dan de onderstaande video.

Lukt het je echt niet?

Het kan zijn dat het je echt niet lukt om de magische ring te haken. Geef het niet meteen op want het is een complexe steek waarmee je wel echt een heel mooi begin van je ronde haakwerk krijgt.

Maar lukt het je echt niet, zelfs na een paar keer proberen? Weet dan dat je ook gebruik kunt maken van twee lossen. Je haakt dan in plaats van de magische ring twee lossen en haakt alles wat je normaal in de magische ring haakt in de 1e losse. Alleen kun je het dan nooit zo netjes en strak trekken dan met een magische ring.

Zin om met deze steek aan de slag te gaan?

In de onderstaande patronen komt de magische ring aan bod!

Meer ondersteuning nodig?

Wil je meer steken leren? Bekijk dan ook deze haaktutorials of kom naar een haakworkshop!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Meld je aan en wees altijd op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes. Krijg een e-book vol haakinspiratie in je mailbox als je je nu aanmeld!

Haak aan!

Meld je aan en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten, toffe patronen, acties of andere nieuwtjes.
Krijg een gaaf e-book in je mailbox als je je nu aanmeld!

Cora's Knit Knacks

Tarwekamp 136
1112HJ Diemen
info@corasknitknacks.nl
085 - 000 48 28

Btw id: NL001219089B39
KvK nummer: 68878982

Volg mij op

iDeal betaalmethode Paypal betaalmethode Mastercard betaalmethode Visa bethaalmethode
Bancontact betaalwijze logo
Keurmerk webwinkel

Cora's Knit Knacks is leverancier van Hoooked garens en vertegenwoordiger van Rosarios 4 garens

© 2018 - 2024 Cora's Knit Knacks